Internetom se širi stari video američke voditeljice: "Nije me briga što Biblija kaže"

Screenshot: YouTube

NAKON što je Vrhovni sud u SAD-u poništio presudu staru 50 godina koja je pobačaj legalizirala u cijeloj zemlji, internetom se počeo širiti video star godinu dana, u kojoj se američka voditeljica Ana Kasparian zalaže za abortus izravno se suprotstavljajući religijskim zajednicama.

"Ovi komentari će možda biti oštri, ali tako se iskreno osjećam. Nije me briga jeste li kršćanin ili ne i nije me briga što Biblija kaže", započela je.

"Osjećam se kao u klaunskoj predstavi pokušavajući shvatiti što vaša mitska knjiga kaže o ovim vrlo stvarnim političkim pitanjima. Nije me briga što ste kršćanin, zapravo, ja ću se boriti za vas da imate slobodu kako biste prakticirali kršćanstvo."

"Ali ja ne vjerujem u kršćanstvo, što znači da mi ne možete diktirati kako da živim svoj život na temelju vaše religije. Nije mi bitno što Biblija kaže. Imate svako pravo na svijetu i sve žene koje se identificiraju s vašom religijom imaju pravo ne napraviti pobačaj i ne koristiti kontracepciju."

"No, nemate pravo meni određivati što bih ja trebala učiniti sa svojim tijelom. Toliko sam umorna od vođenja stalno jedno te istih razgovora o tome što Biblija kaže. Nemaš pravo uzeti Bibliju i govoriti mi što koje poglavlje kaže jer me nije briga i ne vjerujem u to i trebala bih imati pravo ne vjerovati u to", zaključila je.

@theyoungturks Ana Details An Important Distinction Between Religion And The U.S. Constitution #fyp #foryou #tyt #news #politics #cenkuygur #anakasparian #bible #religion #abortion #abortionrights #abortionrightsarehumanrights #mybodymychoice ♬ original sound - The Young Turks

Reagirale i slavne zvijezde

Podsjetimo, brojne slavne američke zvijezde nisu skrivale razočaranje odlukom.

"Apsolutno sam užasnuta da smo ovdje gdje smo - da nas je današnja odluka, nakon toliko desetljeća borbe za prava žena na vlastito tijelo, lišila toga", napisala je na Twitteru pjevačica Taylor Swift.

“Kakav tužan dan za ovu zemlju. Oružje svima, ali ne i reproduktivna prava. Uvrnuto", napisao je Andy Cohen.

Vatikan pohvalio odluku o abortusu

Nadbiskup Vincenzo Paglia, koji vodi Papinsku akademiju za život, rekao je da je odluka Suda "snažan poziv na razmišljanje" o tom pitanju u trenutku kada "zapadno društvo gubi strast za životom".

"Odabirom života u igri je naša odgovornost za budućnost čovječanstva", rekao je Paglia.

Vrhovni sud SAD-a u petak je poništio presudu iz 1973. kojom je pobačaj legaliziran u cijeloj zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden, katolik, osudio je presudu nazvavši je "tužnim danom" za Ameriku, a konzervativce suda "ekstremnima".

Pročitajte više