Kovačević, Rojs i Mijalić najseksisti

ZASTUPNICI Anto Kovačević, Ljubo Ćesić Rojs, Jadranko Mijalić, Drago Krpina i Zdravko Tomac vode na top- listi saborskih seksista.

Zastupnice se svakodnevno suočavaju sa činjenicim da se u Saboru tolerira spolna diskriminacija. Uviđaju da nisu dobrodošle, kolege ih vrijeđaju, dobacuju im na hodnicima, komentiraju njihove noge, govore im da su "šupljoglavke".

Muškim primjedbama najviše su izložene Ljerka Mintas-Hodak i ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, dok je HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić, zbog prirodne obdarenosti, zaradila nadimak Pamela.

Zastupnica Libre Zrinjka Glovacki-Bernardi kaže za tjednik "Globus" kao je Sabor preslika biračkog tijela. Smatra da su seksistički istupi posljedica nedostatka kućnog odgoja i primitivizma. Glovacki-Bernardi kaže kako joj se na samom početku mandata dogodio incident, nakon kojeg je skoro predala svoj mandat. "Kolega je počeo izlaganje vrijeđajući žene. Kakao nije smatrao da bi se trebao ispričati, uistinu sam došla u iskušenje da napustim politiku", kaže zastupnica Libre.

Vesna Škare-Ožbolt neugodno iskustvo s muškim kolegama imala je početkom 90-ih. Tada joj je jedn kolega rekao kako je pravi broj za njega, na što mu je uzvratila da bi joj mogao biti otac. DC-ova zastupnica kaže da na svaki sesistički istup reagira.

Najviše pozicionirana žena u HDZ-u Jadranka Kosor ispričala je kao je nakon jedne burne saborske rasprave dobila uvredljivo pismo, koje je, između ostalog, sadržavalo i prostačke sadržaje.

HSLS-ovka Đurda Adlešić pamti repliku Vice Vukojevića – više rađaj manje pričaj. Bila je razočarana takvom izjavom na kraju 20. stoljeća, no smatra da se situacija polako mijenja. "Kritična masa žena najbolji recept protiv primitivizma", zaključuje Adlešić.

Iako je u sadašnjem sazivu Sabora tri puta više žena nego što je to bilo u posljednjem, zastupnice u parlamentu smatraju da je žena u politici premalo. Naime, od 151 zastupnika, u Saboru sjede samo 33 žene.

Pročitajte više