Mala zemlja s puno smeća: Curavić organizira najveće čišćenje hrvatskog podmorja do sada

HLADNJACI, štednjaci, boce, automobilske gume, akumulatori, cipele i brojne druge odbačene stvari "krase" hrvatsko podmorje. Iako je kvaliteta mora još uvijek na zavidnoj razini, podmorje je jedno od najonečišćenijih u Europi, a koliko je stanje loše govori podatak da se ni svakodnevnim čišćenjem idućih pet godina ne bi uspjelo očistiti više od 30 posto odbačenog otpada. Da stvar bude gora, ovim se problemom do sada nije pozabavila niti jedna državna institucija.

Kako to inače biva, osviješteni individualci su odlučili stvari uzeti u svoje ruke i pokrenuti najveću ronilačko-ekološku akciju do sada, ne samo u Hrvatskoj, nego u svijetu. Curavić Diving Academy, na čelu s istaknutim roniocem Kristijanom Curavićem, organizira veliko čišćenje hrvatskog podmorja u koje će biti uključene državne institucije, predsjednički ured, ministarstva, fakulteti, škole, tvrtke, mediji, županije, gradovi, policija, vojska, vatrogasci, liječnici i svi drugi koji žele pridonijeti akciji. "Hrvatski Jadran je već stoljećima bio veliki kontejner za bacanje smeća, a pokušavamo biti jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija. Turist dođe, zaroni i ugleda staru pećnicu, razbijenu bocu i takvu sliku hrvatskog podmorja nosi sa sobom", objašnjava Curavić.

I poznati će zasukati rukave i prionuti čišćenju

Svoj doprinos dat će i javne osobe iz svijeta politike, showbiznisa i sporta, a za početak, čišćenje će se održati u pet najvećih i najzagađenijih gradova: Zagrebu (jezero Jarun), Rijeci, Splitu, Zadru i Dubrovniku. Svaka organizacija ili pojedinac koji se želi uključiti u projekt, najprije trebaju proći obuku pri Curavić diving academy kako bi stekli potrebno znanje i iskustvo za samostalno ronjenje te postali dio CDA ECO fighter tima.

Kako bi bilo zanimljivije, pored ekološkog, športskog i edukativnog, čišćenje podmorja imat će i natjecateljski karakter. One koji izvuku najviše otpada očekuju primamljive nagrade. Obuke su krenule od 1. rujna i traju do kraja travnja 2010. godine, a u svibnju će se održati spektakularna akcija koju će pratiti i Guinnessov tim za knjigu svjetskih rekorda kao događaj s najviše ronioca koji su zaronili i čistili smeće u isto vrijeme. Očekuje se oko dvije tisuće sudionika u svakom gradu, a ovaj hrvatski povijesni pothvat trebao bi poslužiti i kao primjer drugim zemljama.

Građani žele sudjelovati, a nadležne institucije ne

"Cilj projekta je da se idućih deset godina Jadran čisti od krupnog i sitnog otpada, a prvu godinu bi se trebalo izvaditi oko sto tona smeća. Ministarstva će nas podržati, ali šokiralo nas je što smo dobili odgovor 'ne' od gospodina Vinka Mladinea iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. To dosta govori o značenju koje ekologija ima u Hrvatskoj. Mi pokušavamo uči u Europsku uniju, pa je i s političke strane ovaj projekt veoma važan, jer sve europske zemlje vode veliku brigu o onečišćenju. Taj dan u petom mjesecu ćemo licencirati i to će biti Dan čišćenja podmorja koji će se obilježavati svake godine, kako kod nas, tako i u drugim zemljama koje su već pokazale veliki interes", zaključuje inicijator akcije Kristijan Curavić.

Tvrtke koje uspješno djeluju, ulažu u svoju zajednicu i društveno odgovorno posluju, a perspektivu ovog ronilačkog pothvata prepoznalo je već 25 velikih tvrtki koje su izabrale svoj tim ljudi za sudjelovanje. Ova akcija je jedinstvena prilika da surovu trku za novcem barem na jedan dan zamijeni ljudska, prijateljska gesta koja će pridonijeti čišćem i poželjnijem Jadranu. Svi zainteresirani, osviješteni građani, kompanije i udruženja, sve potrebne informacije o sudjelovanju mogu dobiti na info@curavicdivingacademy.com.

Pročitajte više