Muzej miševa i druge zanimljivosti u Miškinu

VLAKOVI ne staju u Miškinu, a brodovi tu dovoze putnike samo ljeti. No taj ruski gradić na obali Volge živi bogatim kulturnim životom i nada se da će razviti turizam zahvaljujući neobičnim zanimljivostima, kao što je muzej miševa.

U drvenoj izbi koja je nekad pripadala trgovcima, danas obitava 4528 miševa: plišanih, porculanskih, voštanih ili načinjenih od školjaka, pristiglih iz svih krajeva svijeta.

Miš (ruski miška) je sveta životinja u tom gradiću od šest tisuća stanovnika, tristo kilometara sjeverno od Moskve, koji je po toj životinjici i dobio ime: prema legendi, miš je 1523. spasio život osnivaču grada Fjodoru Mstislavskom koji ga je probudio dok mu je prijetio ugriz zmije.

"Izlošci potječu iz Hong Konga, Njemačke, Italije, Indije, Kine, pa čak i s Havaja. Njemački umirovljenik šalje nam po jednu figuricu svake godine", kaže Nikolaj Lušin, direktor muzeja.

Svaki je miš upisan u debelu knjigu i muzej pošiljateljima šalje pismo zahvale i potvrdu sa žigom "Muzej miševa".

Miškin u ovom času ima velike planove za pripremu "drugog međunarodnog mišjeg festivala" koji će se održati 2008.

Prvi se festival održao 1996. Do održavanja drugog festivala, grad planira izgraditi dva zabavna centra i hotele kako bi mogli primiti sve goste.

Miškin danas ima tek dvadeset hotelskih soba, ali puno turističkih zanimljivosti: u potpunosti sačuvanu staru rusku arhitekturu, tri kazališta i deset muzeja, među kojima i muzej Pjotra Smirnova, utemeljitelja istoimene marke vodke i muzej tradicionalnih ruskih pustenih čizama "valjenki".

Vladimir Grečuhin koji je od 1960. do 2000. potaknuo osnutak nekoliko muzeja, iznio je novu zamisao o razvoju "aktivnog turizma": posjetitelji bi na ulici sami prodavali čizme "valjenki" ili bi radili kao vodiči po mjestu.

Web stranice Miškina

Pročitajte više