Na 49. Međunarodnom ljetnom karnevalu u Senju više od 2000 maškara

Foto: Facebook

SENJSKI karnevalski duh probudio se nakon dvogodišnje "korona-pauze" te se na 49. međunarodnom ljetnom karnevalu, uz brojne koncerte i igre, u povorci predstavilo 2000 maškara, priopćeno je u nedjelju iz Grada Senja.

U priopćenju gradonačelnika Jurja Tomljanovića stoji da u trodnevnom programu nisu uživale samo maškare već i turisti, mlado i staro, domaći i stranci, održan je niz koncerata, zabavnih igara, plesa, pjena partyja i oslikavanja lica te da je sinoćnju veliku karnevalsku povorku s 40-ak maškaranih skupina, s dvije tisuće maškara, pratio velik broj gledatelja koji su oduševljeno snimali i slike odašiljali u cijeli svijet.

Vesela se povorka s domaćim maškarama i onima iz Rijeke i okolice, Novog Vinodolskog, Selca, Crikvenice, Župe dubrovačke te iz Slovenije, ali i Kine, kretala od tvrđave Nehaj do centra grada.

Senjani "ispratili" kunu

Sve su grupe za publiku izvele i neku igru, a senjska je maškarana skupina Pegula uprizorila i ispraćaj kune. Plesalo se i pjevalo na Trgu Cilnica kao glavnom poprištu karnevalskih zbivanja, ali i po cijelom starom gradu.

Senjski je ljetni karneval tako 49. put predstavio stoljetne mesopusne običaje grada te i dalje nosi atribut ljetne prijestolnice maškaranja. Senjani su podsjetili i na putopisca Valvasora, koji je davne 1628. opisao maškare (zimske) u Senju riječima "krabulje se, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerale zle sile".

Poručili su i Valvasoru i svima drugima da se tradicija maškaranja održala sve do danas te da i današnje maškare silnom bukom i veseljem tjeraju zle sile miljama daleko od grada podno Nehaja.

Pročitajte više