Najveće namještaljke u povijesti Eurosonga sažete u dokumentarac

U DOKUMENTARNOM filmu španjolske novinarke Monice Fernandez Vile, koji je prije nekoliko dana u Španjolskoj doživio svoje premijerno prikazivanje, iznesene su široj javnosti dosad nepoznate činjenice koje jasno upućuju na skandale i obmane koje su se kroz povijest bezobrazno događale na Eurosongu, prenosi Blic.

Vila tvrdi da je britanskom pjevaču i glumcu Cliffu Richardsu 1968. godine nepravedno oduzeta pobjeda na Eurosongu, te da je Richards žrtva režima španjolskog generala Franca, koji je pobjedu namjestio njihovoj predstavnici Massiel, kako bi se poboljšao imidž Španjolske u svijetu. U dokumentarnom filmu španjolske nacionalne televizije Vila tvrdi kako su tadašnji odgovorni producenti i osobe s vrha TV Espane Europu obilazili nudeći novac, otkupljivanje programa i potpisivanje ugovora s nepoznatim umjetnicima ostalih zemalja kako bi utjecali na glasovanje i osigurali pobjedu svojoj predstavnici.

Međutim, to nije jedini skandal vezan za prestižni Eurosong - 1956. godine, kada je naj-pjesmom Europe proglašena švicarska "Refrain", rezultati glasovanja javnosti nikad nisu predstavljeni. To je pokrenulo mnogobrojne glasine, a slučaj nije osvijetljen ni dan, pet desetljeća kasnije, iako su svi članovi žirija nekoliko puta bili intervjuirani u pokušaju da se pozadina ovog, u najmanju ruku neobičnog propusta, rasvijetli.

Jugoslavija Britancima ukrala pobjedu?

Godinu 1973. Eurosong je obilježio novi skandal, gdje je glavnu ulogu ponovo imala kontroverzna Španjolska - za njihovu pjesmu "Eres Tu" ustanovljeno je da je plagijat, i to slovenske pjesme "Brez Besed", kojom je Berta Ambrož 1966. godine na prestižnom natjecanju predstavljala bivšu Jugoslaviju, a bivša Jugoslavija skandal je izazvala 1988. godine, kada je u zadnjem krugu glasovanja podržala Švicarsku i pokopala Veliku Britaniju. Britanija je osvojila 136 bodova i time došla na sam vrh ljestvice, ali jugoslavenski žiri je u zadnji tren odlučio Švicarcima dati šest bodova, čime su ovi prešli u vodstvo i odnijeli pobjedu, a Britancima, koji su cijelo vrijeme bili favoriti natjecanja, tom neočekivanom odlukom hladnokrvno oduzeli pobjedu na natjecanju.

V.V.

Pročitajte više