Nije prvi april: Nives Celzijus trenutno najprodavanija hrvatska spisateljica

GOTOVO nevjerojatno, ali knjiga starlete Nives Celzijus "Gola istina" planula je na kioscima u vrlo kratkom roku i svakim danom se traži sve više, a je li razlog tomu niska cijena ili temeljita marketinška priprema nakladnici odgovaraju - oboje. Naklada od dvadeset tisuća primjeraka nestala je u četrnaest dana, a danas na je kioske došlo još deset tisuća primjeraka te knjige. "Gola istina" je potakla kontroverze o načinu života hrvatskoj javnosti omiljenih nogometaša, svijetu manekenki, modela i javnih osoba upitnog morala kojima niti prijetnje oružjem nisu strane ukoliko se radi o otkrivanju njihovih mračnih tajni.

Popularnost "chick litova" u porastu

Takozvani "chick lit" među ljubiteljima pisane riječi postaje sve popularniji, a takvih se tekstova najčešće late oni koji su dijelom dio miljea o kojemu pišu ili su u braku s nekime tko je protagonist društvene scene, stoga se osjećaju pozvanima napisati pokoji redak o hrvatskom društvu i uvijek zabavnim intrigama. To ne čudi, jer u posljednje vrijeme gotovo svatko može biti pisac, ne obazirući se na one koji su literarno potkovani napisati knjigu u jednom dahu, a da lektorima i korektorima na račun ne uplaćuju dobre novce kako ih književni kritičari ne bi razapeli na križ. Upravo je "chick lit" idealna forma za one kojima je krajnji doseg lijepo ukomponirati tračeve u nekoliko stotina stranica za kojima će, ipak, posegnuti mnogi u nadi kako će se kroz kvazi fiktivne likove iz knjige prožeti i njihovo ime ili, pak, oni koji jedva čekaju da doznaju prljave tajne onih o kojima svakodnevno čitaju.

"Teško je generalno reći koliko su 'chick litovi' prodavaniji u odnosu na druge žanrove. Međutim, činjenica je da su sve prihvaćeniji od strane domaće publike, jer je i u svijetu 'chick lit' trend. U Hrvatskoj jako dobro prolaze i autorske kuharice i domaći pisci", rekla je Kristina Podgajski iz Polikoma. U današnje vrijeme dobar marketing može prodati i maglu, ali knjiga "Gola istina" uspješna je zbog nekoliko pokazatelja - prvo i osnovno radi se o Nives Celzijus, starleti koja je najpoznatija po naslovnici Playboya za čiji je umjetnički dojam zaslužna fotografkinja Mare Milin, zatim njezine divovske prirodne grudi zbog kojih su mnogi muškarci prodefilirali kroz njezin život, voljeli je, poštovali, ali i navodno silovali te naposljetku pomno osmišljen marketing i dijelovi knjige koji su mjesecima prije lansiranja na police curili u javnost. Dakako, Nives je i supruga hrvatskog nogometaša Dine Drpića, što je još jedan od aduta za knjigu, a i dodatnu popularnost na domaćoj sceni.

"Gola istina" prvi pravi "balkanski bestseller"?

"U svakom slučaju, presudno je to što se radi o knjizi koja razotkriva jedan svijet o kojem mnogi imaju idilične stavove, da tako kažemo, ova knjiga govori o naličju jet seta na ovim prostorima. Također, sjajan odaziv medija i dobra promocija knjige odigrale su značajnu ulogu", nadovezala se Kristina Podgajski. Prva knjiga Nives Celzijus početkom kolovoza će biti promovirana u Beogradu, Banjoj Luci i Ljubljani, a nagađa se kako će nakon tih promocija knjiga postići veliki uspjeh i izvan Hrvatske te postati prvi pravi "balkanski bestseller".

L.V.
Foto: Index

Pročitajte više