Picassova slika "Sylvette" prodana za rekordnih 6,1 milijuna dolara

APSTRAKTNI portret "Sylvette" iz 1954. godine, koji je naslikao Pablo Picasso, na aukciji slika u Sydneyu prodan je za 6,1 milijun dolara čime je oboren rekord u prodaji neke umjetnine na australskoj aukciji. Sliku na kojoj je naslikan model i umjetnica Sylvette David u žutoj, crvenoj i zelenoj boji, a anonimni kupac se za sliku na aukciji natjecao putem telefona.

 "Što se tiče prodaje umjetnina, Sydney je New York južne hemosfere", rekla je Marie Geissler iz galerije Deutscher-Menzies te je nadodala: "Stoga je ovo povijesni dan koji će se pamtiti po prodaji jednog od najznačajnijih djela 20. stoljeća". Tako je Picassova slika, zapravo, vrlo lako oborila rekord prije kojeg ga je držao Brett Whiteley, čije se djelo prodalo za 3,48 milijuna australskih dolara. Australija već duže vrijeme čeka na ekploziju umjetninama, jer je Rodney Menzies, čelnik aukcijske kuće Menzies Art Brands kupio Picassovu sliku prije dvije godine za 4,6 milijuna dolara i time potaknuo interes mnogih kolekcionara s Dalekog Istoka na kupovinu skupocjenih slikarija, pogotovo jednog od najvećih umjetnika u povijesti španjolca Pabla Picassa, najmlađeg pušača cigareta na svijetu koji je umro 1973. godne.

Sylvette David, mlada djevojka poznata po kosi svezanoj visoko u rep (pony tail), bila je Pablova susjeda u francuskom Vallaurisu, a pojavljuje se na preko četrdeset njegovih slika. Upravo rekordna "Sylvette" iz 1954. godine, posljednji je Picassov uradak s tom mladom djevojkom. Sylvette i Pablo su se upoznali 1953. godine kad je umjetnica radila u lončarskoj radnji nedaleko Picassova ateljea. Tad joj je bilo 17 godina, a živjela u južnoj Francuskoj s majkom umjetnicom, bratom i dečkom Tobyjem Jellinekom, umjetnikom koji je izrađivao avangardne metalne stolce. Čim se doselio u ulicu do njihove, Pablo je primijetio Tobyjeve neobične radove i zamolio ga da nekoliko primjeraka stolaca donese u njegov atelje. S Tobyjem se prema atelijeru uputila i njegova djevojka Sylvette, koju je Pablo nedugo zatim po sjećanju naslikao i pokazao joj svoje djelo.

Picasso je obožavao njeno lice i dugu plavu kosu

Nije je dugo trebalo nagovarati da mu pozira kao model. Bila je sramežljiva i visoka djevojka duge plave kose svezane visoko u rep, izgleda kakvog je kasnije usvojila Brigitte Bardot. Picasso je na mladoj gospođici najviše volio zanimljivo lice i kosu, međutim, za razliku od ostalih njegovih modela, sa Sylvette je imao samo prijateljski odnos. Nakon nekoliko godina se udala i sa suprugom odselila u Englesku, jer nije imala ambiciju čekati na slavu kao Picassova muza. Potaknuta Picassom, koji joj je bio svojevrsni slikarski mentor, pod svoje se umjetnine potpisivala kao Lydia Corbett. S vremenom, dodala je drugi potpis - Sylvette David. Kako je njezina reputacija umjetnice rasla, svoja je djela počela izlagati u Francuskoj uključujući nekoliko izložbi u Londonu.

L.V.

Pročitajte više