Pisaći stroj odlazi u povijest - velika zabuna?

NEKADA je bio nazaobilazni dio svakog ureda, ponos svakog pisca i novinara, a ponekad i sredstvo nadmetanja vještinom brzog tipkanja - danas, vjerni pisaći stroj, odlazi u povijest i zasluženu mirovinu, prenosi Mashable. No, je li to zaista tako?

Tvrtka Godrej & Boyce, smještena u Mumbaiu u Indiji, jedna je od posljednjih na svijetu koja se bavila masovnom proizvodnjom pisaćih strojeva. Ove je godine odlučila staviti ključ u bravu. Strojeve su proizvodili sve do nedavno, odnosno do 2009. godine, a nekadašnji broj narudžbi dosezao je i nekoliko desetaka ili stotina tisuća godišnje. U posljednjih par godina, otkako je proizvodnja i službeno obustavljena, kupcima su prodavali zalihe iz skladišta. "Na lageru" ih je ostalo još samo nekoliko stotina.

Njihova je izjava o prekidu proizvodnje prenošenjem i prevođenjem shvaćena kao "zatvaranje posljednje tvornice pisaćih strojeva", što je odmah zabrujalo diljem Mreže i mnoge potaknulo na izljeve nostalgije, pa i pokoju suzu, javlja Gawker. Prestankom proizvodnje, pisaći bi se stroj pridružio obitelji nekadašnjih divova poput Kodachromea ili diskete.

Hipsteri su se odmah trgnuli i počeli tragati za starim primjercima, pa će ih možda razočarati podatak da Godrej & Boyce zapravo nije posljednja tvrtka koja nas je opskrbljivala pisaćim strojevima - pogoni za proizvodnju mogu se pronaći u Kini, Japanu i Indoneziji, a neki od njih rade za američku tvrtku Swintec, koja, između ostalog, ima i poseban ugovor s kaznionicama u 43 savezne države, koje naručuju prozirne pisaće strojeve u koje zatvorenici ne mogu sakriti razne predmete.

Tko bi rekao da će kopanje tunela i nemogućnost guranja turpija u laptop spasiti skromni pisaći stroj, nad kojim su od davne 1868. godine kosu čupali mnogi svjetski književnici i oštra novinarska pera.

Pročitajte više