Poslastica za gurmane: Složenac od mačjeg mesa

POZNATI talijanski kuhar Beppe Bigazzi dobio je otkaz iz televizijskog kulinarskog showa zbog recepta za pripremu mačjeg mesa.

"Mačka je ukusnija od većine životinja"

Slavni je Talijan navukao na sebe bijes udruga za zaštitu životinja i ostatka šokirane javnosti kada je u popularnoj emisiji na RAI-ju "La prova del cuoco" počeo opisivati pripremu specijaliteta od mačjeg mesa.

Bigazzi je rekao kako je jelo od mačjeg mesa bilo poslastica u dijelu Italije u kojem je rođen. "I sam sam jeo mačku i moram vam reći kako je bolja od većine drugih životinja", rekao je kuhar šokiranoj voditeljici koja kao kućnog ljubimca ima upravo mačka. 

Dodao je kako je mačka definitivno bolja od goluba, zeca ili pileta te kako se se treba pacati tri dana prije pripreme. "Mačje je meso najbolje u veljači, tada se tjeraju", dodao je Talijan.

Javnost ostala u šoku, a kuhar se nije želio ispričati te je kasnije izjavio kako se samo šalio

Za vrijeme reklamnog bloka voditeljica Elisa Isolardi i producent emisije pokušali su uvjeriti kuhara kako bi najbolje bilo da se javno ispriča gledateljima, što je on odbio.

"Ubijanje mačaka je protuzakonito, a neoprostivo je preko javne televizije govoriti ljudima kako su mačke ukusne", izjavila je Francesca Martini, zamjenica ministra zdravstva.

Iako se nije htio ispričati u vrijeme emisije, Bigazzi je danas izjavio kako se samo šalio te da je došlo do nesporazuma. "Šalio sam se, ali ne potpuno. Tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kada sam bio dječak, ljudi u okolici Arezza jeli su su mačje meso. Viđao sam to često, ali smatram da ne možete osuđivati ljude za nešto što se radilo prije sedamdeset godina", rekao je Bigazzi. "Nikoga nisam ni na što nagovarao, samo sam opisivao jedan davni običaj", dodao je kuhar.

Mačje se meso, unatoč protivljenju Prijatelja životinja, još uvijek jede u nekim zemljama

Povjesničari navode kako su se u talijanskim gradovima, poput Vicenze, mačke jele u vrijeme ekonomske krize. Stanovnike toga grada i danas znaju nazivati "mačkoljupcima", a u nekim se mesnicama zečevima ostavlja glava kako bi se mušterije uvjerile da im se ne podvaljuje meso mačaka. Osim što se jelo u Italiji, mačje se meso može naći i na tanjurima švicarskih, kineskih, vijetnamskih i južnoameričkih gurmana.

Pročitajte više