Proizvođači mobitela iz Kine udružili se kako bi srušili Google

Foto: Pixabay.com

HUAWEI, Xiaomi, Oppo i Vivo rade zajedno na platformi koja će kreatorima izvan Kine omogućiti svoje aplikacije postaviti u sve trgovine aplikacija u isto vrijeme. Proizvođači mobitela udružili su se pod nazivom Global Developer Service Alliance (GDSA) i ovim potezom mogli bi ugroziti dominaciju Googleovih aplikacija, piše The Verge.

Kako je Google Play trgovina zabranjena u Kini, korisnici android mobitela moraju skidati aplikacije iz različitih trgovina, kojima većinom upravljaju Huawei i Oppo. Ipak, izvan Kine je Googleova trgovina dominantna, jer su na jednom mjestu sve aplikacije kreatora. Ovaj monopol znači da ostale trgovine aplikacija imaju problem globalno podržati kreatore, što može biti promijenjeno razvojem nove kineske platforme.

Na stranici GDSA kažu da je plan da se njihove usluge koriste u devet zemalja, uključujući Indiju, Indoneziju, Rusiju i Maleziju. Reuters ističe da su ove kompanije jake u različitim regijama, Xiaomi u Indiji, a Huawei u Europi, i da zajedno sudjeluju u prodaji preko 40 posto mobitela u svijetu, prema podacima iz četvrtog tromjesečja 2019. godine. Nova platforma će, dopuštajući kreatorima aplikacije u isto vrijeme postavljati u sve trgovine, omogućiti neku razinu jednakosti među postojećim trgovinama aplikacija.

Internacionalna dominacija Play trgovine predstavlja veliki problem za Huawei, koji je prošle godine izgubio licencu nuditi korisnicima Googleove aplikacije i usluge. Ovo je bio toliki problem da je Huawei odlučio ne pustiti službeno u globalnu prodaju svoj novi model, Mate 30. Osim toga, iz ove kompanije su rekli da trenutno rade na razvoju vlastitog operativnog sustava, Harmony OS, u koji je uloženo milijardu dolara, a koji će biti alternativa za Googleove usluge.

Play trgovina donosi veliku zaradu Googleu, koji dobiva 30 posto od svake prodaje aplikacije. Prema jednom analitičaru kojeg je konzultirao Reuters, Google je tijekom prošle godine zaradio 8,8 milijardi dolara od nje.

Prema pisanju Reutersa, pokretanje GDSA platforme planirano je u ožujku, ali zbog koronavirusa može se dogoditi da bude pomaknuto.

Pročitajte više