Pušiona: Kratki životopis

BAŠ MALO zujim po netu po ovim stranicama za traženje džobova u Hrvata. Nije da mi treba jer svog ne bi mijenjao ni za što, (dobro, bi za dobro plaćenog motača đoja u amsterdamskim kafićima), ali, eto valja bit IN.

A ne moš bit IN ako nemaš životopis. Svaka pizda ga ima. Barem u Zagrebu. Što je jednom rekao jedan moj frend filozof s poljoprivrednim ambicijama, u Zagrebu si faca samo ako si nešto pa ime, a u Splitu samo ako si ništa pa ime.

Konkretno, kad u Zagrebu upoznaješ nekog novog, onda mu najprije kažeš da si kolumnist Indexa pa onda Dena, a u Splitu da si samo hahar Dena.

No, vratimo se životopisu. Najprije ćemo odradit štreberski dio. Ovo je iz jedne knjige.

Životopis je vaša reklamna brošura. Osim što sadržava sve podatke o vašem iskustvu i znanjima, životopis govori i o vašoj općoj kulturi, sposobnosti prezentacije i komunikacijskim vještinama...

Čitajući pristigle životopise, poslodavac isključuje kandidate koji su nezanimljivi ili ne zadovoljavaju kriterije natječaja, te priprema listu koja će vas pitati ako budete pozvani na intervju.

E, sad dolazimo do ključne stvari u cijeloj priči, a previđenoj u gornjim tekstovima, a ta je da se radi o HRVATSKOM poslodavcu. A oni su naprosto genijalni. Dakle, pišemo životopis koji ima oduševiti prosječnog hrvatskog poslodavca.

Da ne davim, preskočit ću one uvodne debilane s datumom rođenja, školama i fakultetima jer to ionako nijednog našeg poslodavca ne jebe cvaj posto i idemo redom s poslovima koje sam radio te svim znanjima koja sam usvojio.

1. Poljoprivreda i popratne djelatnosti

Što se poljoprivrede tiče, to mi je, slobodno se može reći, urođeno. Još kao jako malo dijete, velik dio vremena provodio sam po raznim voćnjacima, a kako su godine prolazile, tako se unapređivalo i moje znanje.

Tako da izvrsno baratam svim znanjima potrebnim za uzgoj voćki svih tipova, boja, dezena i veličina.

No, vjerujem kako sva ta nužna znanja kad je poljoprivredna proizvodnja u pitanju imaju i drugi kandidati pa ću navesti samo kvalitet kojima se ističem.

Svaki poljoprivredni proizvod mogu prodati svakome, a metode pazarskog varanja doveo sam do savršenstva – od uvaljivanja trulog voća pod jučer ubrano do uvaljivanja pizeva ispod posude s voćem.

Uvjeren sam da ćete, kao hrvatski poslodavac, te kvalitete jako cijeniti.

2. Uslužne djelatnosti

Baveći se uslužnim djelatnostima, kraće rečeno konobarenjem, usvojio sam niz znanja od kojeg bi istakao dva najbitnija – kako prevariti gosta te kako prevariti Državu.

Da ne pomislite da se kvalitetama samo hvalim, navest ću i primjere.

Goste se može varati na više načina – može im se podgrijati hrana od jučer, može im se u čašu staviti hrpa leda tako da se soka troši manje, može im se u kapućino uliti soda da pjena izgleda veća, može im se orahovac s malo mlijeka prodati pod Carolans, može im se pod mineralnu bez sode uvaliti obična voda i tako dalje i tome slično.

Što se varanja Države tiče, usudio bih se reći da sam na jednom projektu varanja bio i sukreator. Radi se o programu za blagajnu.

Kako financijska policija može kontrolirati izdate račune, ti se računi koji gosti ostavljaju po stolovima uredno skupljaju. Financijska ih se onda ne može dočepati.

Dalje stvar ide ovako. Na kraju smjene se učita potprogram s diskete, u njega se upisuju brojevi vraćenih računa, a on ih prevodi na mineralnu. Tako račun od recimo 120 kuna knjižite pod 9 kuna koliko košta mineralna.

Sustav radi besprijekorno, firma utaji šezdesetak posto prometa, a vjerojatnost da vas uhvate ravna je nuli.

Naime, ponosim se momentom iz karijere u kojem je čovjek iz financijske došao u kontrolu, utvrdio da su knjige uredne, a onda uredno ručao. Račun od ručka (cca 150 kuna) je uredno knjižen kao mineralna.

Ukratko, ako tražite djelatnika u uslužnim djelatnostima, mislim da zadovoljavam sve kriterije. Usudio bih se reći, čak i malo više.

3. Mjenjački poslovi

Radeći više godina na šalteru mjenjačnice, a jednu kao i njen voditelj, stekao sam niz znanja o tome kako legalno podignuti zaradu.

Opet vas neću opterećivati svim onim znanjima koja svaka šalterska djelatnica zna nego navesti posebne kvalitete. Dakle, opet, kako se zaobići zakon i povećati profit.

To se, barem u mom slučaju, radi ovako – umjetno se podiže tečajna razlika.

Dakle, svaka banka daje fiksni otkupni tečaj na koji možete ili ne morate udarati proviziju do 2%.

Međutim, kod prodaje je stvar drukčija pa tečaj štelate po vlastitoj procjeni – ako nekom prodajete 5000 eura, banka dozvoljava da se igrate trgovca kako on ne bi otišao negdje drugdje.

To nam naravno ostavlja hrpu prostora za muljažu pa radite sljedeće – sve što ste od otkupili od civila po recimo 7,5 prodate samima sebi po jako niskoj cijeni, recimo 7,2. Tu ste već zaradili.

Onda sve to što ste otkupili od sebe sama, dalje izdilate ekipi koja mijenja na crno po, recimo, 7,4. Tu ste opet zaradili.

Ako je mjenjačnica srednje veličine, mjesečno ovako zaradite do 15.000 kuna čistog neoporezivog keša.

Ukratko, ako vam treba voditelj mjenjačkih poslova, mislim da sam i za to mjesto, usudio bih se reći, idealan.

4. Proizvodnja teksta

Proizvodnjom svakojakih tekstova bavim se zadnjih par godina te sam stekao sva potreban znanja i kvalitete koje jedan prosječni proizvođač teksta u Hrvata mora imati.

Dakle, pišem sve što tražite, s pozicije koju tražite, a to je, mislim, više nego dovoljno. Grešaka u tekstovima radim milijun, ali to je, mislim, vama nebitan kriterij.

Isto tako, ne garantiram istinitost (u cjelosti) onoga što objavim.

5. Najbitnije

- Inače, rođak Jozo mi je reka da tribate novoga čovika i da se vama javin.

- Topli pozdravi, a bit će i tople janjetine ako sve prođe u redu.

Denis Lalić

Pročitajte više