Robert Redford djelom u filmu, a mislima u politici

ROBERT REDFORD, utemeljitelj festivala neovisnog filma Sundance, koji se upravo održava u zimovalištu Park City u američkoj saveznoj državi Utah, pokazao je u razgovoru s reporterima ovih dana da mu nije samo na pameti film, već i politika.

Pritom se odlučno okomio na Bijelu kuću tvrdeći da su njezini dužnosnici obvezni pružiti objašnjenje američkome narodu prije no što se upuste u eventualni rat protiv Iraka.

Redford je istaknuo kako nema dvojbe da mu je film prvi na umu, no i da ne može zaboraviti politiku pored niza proturatnih prosvjeda diljem zemlje.

´Očito je da raste broj onih koji zahtjevaju odgovore na nešto tako bitno. Hoće li se oni pojaviti na vrijeme kako bi zaustavili nešto što bi se trebalo ili ne bi trebalo dogoditi... u svakom slučaju sve što znam je da nikakve odgovore nisam dosad čuo´, izjavio je Redford.

Odbio je davati bilo kakve daljnje komentare ističući kako ´ne želi ulaziti u pitanje Iraka´, već se radije usredotočuje na film i festival.

Potvrdio je također priču koja kruži Park Cityjem da su mu mladi ambiciozni filmotvorci pred noge bacili više video-vrpci dok je držao govor kako bi ih eventualno kasnije pregledao.

Dosad su znali na mene bacati voće, ali su mi video-vrpce obično uručivali ili ubacivali u jaknu, našalio se poznati američki glumac i redatelj. Istaknuo je pritom da mlade redatelje uopće ne krivi za takve pokušaje prisjetivši se da mu je jednoć na taj način pristupio i Ed Burns.

´Obično nisam uzimao vrpce, no tada sam to ipak učinio. Bila je riječ o filmu ´Braća McMullen´ koji je kasnije postao pobjednik Sundancea i pokrenuo Burnsovu filmsku karijeru´, ispričao je Redford.

On i više njegovih sponzora otkrili su zamisao prema kojoj će od kolovoza na turneju po američkim gradovima pod imenom Sundance krenuti serija od četiri neovisna filma. Ideju je Redford usporedio s malim putujućim filmskim festivalom, a cilj je prikazati neovisne filmove i u mjestima gdje im publika ima znatno rjeđi pristup.

´Ne govorim o Bostonu, New Yorku ili drugim velikim urbanim filmskim centrima. Mislim na tržišta koja film još nije osvojio´, kazao je Redford.

Pročitajte više