Stephan Lupino: Cijenim Đokovića, ali u ovom ga ne podržavam. Trebao bi se cijepiti

Foto: Stephan Lupino

STEPHAN LUPINO svojim djelovanjem posljednjih mjeseci pokušava upozoriti na opasnost koronavirusa te potaknuti Hrvate na cijepljenje.

Nedavno je i sam prebolio koronavirus, zbog čega je bio i hospitaliziran, te ga je zbog toga zatekla situacija s Novakom Đokovićem. "Cijenim ga kao sportaša i ponajviše kao velikog humanitarca. Zbog svog dobrotvornog djelovanja uvijek će imati moje poštovanje, pogotovo u usporedbi s nekim domaćim sportašima koji glume manekene umjesto da pomognu ljudima oko sebe. No oko ovog trenutno ga ne mogu podržati. On bi kao vrhunski sportaš trebao ljude potaknuti na cijepljenje svojim primjerom", smatra Lupino.

On je Đokovića i osobno upoznao te smatra da nema većeg tenisača u povijesti od njega. "Baš zbog toga bi se trebao cijepiti i pokazati da je zaista najveći. Mnogim ljudima bi tako mogao spasiti život kao što je svojim humanitarnim radom", kaže umjetnik koji uvijek ističe koliko mu je i samom humanitarni rad važan.

Sve njegove ovogodišnje izložbe bit će dijelom humanitarnog karaktera.

"Uvijek treba pomagati ljudima, po tome se poznaje dobra osoba. Neki naši sportaši, Vatreni, kako ih zovu, postali su 'vodeni' ovih godina. Mogu se vidjeti u svakoj reklami, ali dobrotvorne akcije ih manje zanimaju", tvrdi Lupino, kojeg je pandemija inspirirala za dva najnovija rada - Kineski rulet i Lady Coronu.

"Kad ti je najteže, tad stvaraš"

U reljefe veličine 160x110 cm i 170x120 cm Lupino je utkao svoja iskustva s pandemijom. "Još uvijek osjećam posljedice koronavirusa, no što mi je teže, to sam motiviraniji. Ova djela mi nije bilo lako ni fizički odraditi, masivna su i fizički je naporno raditi reljefe. No to je umjetnost. Kad ti je najteže, tad stvaraš", rekao je Lupino ranije za Index.

Temom apokalipse Lupino se bavi već više od pet godina, a za njegovu sliku Planet Fire profesor Andrew Hemingway s Oxforda je zaključio da je to "suvremeno, proročansko djelo koje dočarava duh vremena nemirnog svijeta".

Pročitajte više