Što Lambroso ima s "Marat-Sadeom"?

U KAKVOJ vezi stoji, zapitat ćete se, Cesare Lambroso (1835.1909.), tvorac znamenitog pojma "urođeni zločinac", s već pretpremijerno na Brijunima izvedenom kazališnom predstavom Petera Weisa "Jean Paul Marat, njegov progon i umorstvo kako ga predstavlja glumačka družina zavoda u Charentonu pod vodstvom gospodina de Sadea"?

Lambrosova teorija "urođenog zločinca", nije vezana ni za Jeana Paula Marata (1743.-1793.) ni za Donatiena Alphonsea Francoisa marquisea de Sadea (1740.-1814.), barem ne izravno, koje u predstavi igraju Rade Šerbedžija i Zlatko Vitez, nego uz lik Charlotte Corday, žene koja se "proslavila" ubojstvom "Pučkog prijatelja" ("Lami du peuple"), kako su, prema istoimenom listu koji je izdavao, nazivali Marata. Ubijen u kupki, poput Agamemnona, o čemu svjedoči, između ostaloga, i slavna slika J. L. Davidea.

Naime, ustanovitelj talijanske kriminalističko-anropološke škole, torinski profesor Cesare Lambroso, tvrdio je da čovjek zločinačke nagone donosi na svijet sa svojim rođenjem, te da se "urođenog zločinca" može prepoznati po vanjskim znakovima, o čemu je u nas značajan esej svojevremeno napisao Janko Polić Kamov. Lambrosu je kao jedan od argumenata u prilog njegove teorije poslužila, uz ostalo, i lubanja Charlotte Chorday. "Ta lubanja je puna anomalija. Malo je spljoštena, što je kod žena prava rijetkost. Ima strčeću kosnu izraslinu, volumen za 1360, umjesto za uobičajenih 1337 grama (mozga) i velike očne duplje, od kojih je desna znatno veća od lijeve. Donja čeljust je općenito prevelika. Svakako tipična lubanja zločinke", zaključio je Lombroso 1889. godine na susretu vodećih europskih kriminalista u Parizu.

Rasprave o zločinačkoj lubanja Charlote Corday nastavljene su godinama u stručnim krugovima i tisku, da bi svi, uključujući i Lambrosa, dobili pravu pljusku: Ustanovljeno je da "ogledna lubanja" ne pripada gospođi Chorday! Štoviše, ustanovljeno je, da se ne radi o lubanji ženske osobe, nego o lubanji nepoznatog muškarca.

Zanimljivo je da je nesretni Marat 1780. godine u Londonu objavio knjigu "Plan de la legislation criminelle", o prevenciji kriminala odgojom, zagovarajući nešto posve suprotno teoriji "urođenog zločinca", koju će služeći se lažnom lubanjom njegova ubojice, dokazivati Lombroso.

Pročitajte više