Umjetnine bračnog para Macklowe najskuplja su dosad prodana zbirka na dražbi

Foto: EPA

GLASOVITA zbirka umjetnina bračnog para Macklowe, predmet nesmiljene brakorazvodne parnice koja se vodila između njujorškoga nekretninskog mogula Harryja i njegove bivše supruge Linde, postala je najskuplja zbirka umjetnina ikada dosad prodana na jednoj dražbi. 

Aukcijska kuća Sotheby's u drugom je krugu ponude djela iz kolekcije bračnog para postigla prodajnu cijenu od 246.1 milijun dolara, čime je ukupna vrijednost zbirke slika dostigla 922.2 milijuna dolara, rekao je glasnogovornik AFP-u.

Srušen rekord iz 2018.

To premašuje 835.1 milijun dolara, svotu za koju je 2018. prodana kolekcija obitelji Rockefeller, što je tada bila najveća cijena postignuta za predmete iz jedne privatne kolekcije na dražbi.

Vrhunac dražbe održane u ponedjeljak bila je slika Marka Rothka, prodana za 48 milijuna dolara, a Seestück Gerharda Richtera prodana je za 30.2 milijuna dolara.

Autoportret Andyja Warhola postigao je cijenu od 18.7 milijuna dolara, a slika Bez naziva Willema de Kooninga prodana je za 17.8 milijuna dolara.

"Najznačajnija zbirka moderne i suvremene umjetnosti"

Sotheby's je još u rujnu dobio prava na prodaju umjetničke zbirke Mackloweovih. U studenom je prodano 35 umjetničkih djela, koja su postigla cijenu od 676.1 milijun dolara, a u ponedjeljak je u drugome krugu prodano preostalih 30.

Sotheby's je slike ponuđene na dražbi nazvao "najznačajnijom zbirkom moderne i suvremene umjetnosti koja se ikada dosad pojavila na tržištu".

Tijekom brakorazvodne parnice Harry Macklowe i njegova bivša supruga Linda nisu se uspjeli dogovoriti u pogledu vrijednosti goleme umjetničke zbirke, zbog čega je njujorški sudac 2018. presudio da bi trebali prodati svih 65 djela i podijeliti dobit.

Pročitajte više