VIDEO 25 najboljih dokumentaraca 21. stoljeća koje bi svatko trebao pogledati

Foto: Press

DOKUMENTARNI filmovi ne prikazuju samo svijet onakvim kakav jest već oblikuju i način na koji ga gledamo, a u 21. stoljeću to je istinitije nego ikada prije.

U vremenima kada se sve bilježi kamerama naših vjernih suputnika, pametnih telefona, moglo bi se učiniti kao da je potreba za dokumentarnim filmovima manja, ali to je daleko od istine. Upravo suprotno, želimo vidjeti više, a ovaj format najbolji je način da to učinimo.

Na temelju više različitih, sastavili smo listu najboljih dokumentaraca 21. stoljeća, ali ne smijete zaboraviti da je ovo samo malen dio onoga što se nudi. Ipak, nadamo se da će vam ovo pomoći da razvijete interes prema dokumentarcima ili barem pogledate neke koji su vam možda promakli.

All These Sleepless Nights (2016)

Redatelj: Michal Marczak

O čemu je riječ: Tanka je granica između igranog i dokumentarnog filma u hvaljenom uratku o poljskim dvadesetineštogodišnjacima čije je živote redatelj pratio godinu dana. Odličan prikaz i podsjetnik na to kako je biti mlad.

No Home Movie (2016)

Redateljica: Chantal Akerman

O čemu je riječ: Prije nego je počinila samoubojstvo, redateljica Chantal Akerman snimila je tragičan dokumentarac o uzaludnosti života u kojem se bavi svojim odnosom s bolesnom majkom koja je preminula nedugo nakon dovršetka snimanja.

Amy (2015)

Redatelj: Asif Kapadia

O čemu je riječ: Dokumentarni film koji se, korištenjem goleme količine arhivskih i privatnih snimaka, bavi životom i karijerom kantautorice Amy Winehouse. I dok su njezini usponi i padovi dobro poznati, redatelj uspijeva gledatelje uvući u turbulentni život pjevačice bez klasičnog tabloidskog osuđivanja, prikazujući sve njezine mane i vrline.

Kedi (2016)

Redateljica: Ceyda Torun

O čemu je riječ: Neki ga u šali nazivaju "Građaninom Kaneom" dokumentaraca o mačkama. Redateljica se u filmu bavi kompleksnim odnosom ljudi i mačaka u Istanbulu u kojem tisuće divljih i pitomih mačaka živi na ulicama i tako je već stoljećima. Film prati živote sedam mačaka: Sari, Duman, Bengü, Aslan Parçasi, Gamsiz, Psikopat i Deniz

The Central Park Five (2012)

Redatelji: Ken Burns, Sarah Burns, David McMahon

O čemu je riječ: Film se bavi slučajem petorice harlemskih tinejdžera koji završavaju iza rešetaka zbog zločina koji nisu počinili. Redatelji polagano dolaze do istine probijajući se kroz šumu predrasuda, rasizma i medijskog ludila.

Twenty Feet from Stardom (2013)

Redatelj: Morgan Neville

O čemu je riječ: Iako je osvojio Oscara, film o nevjerojatno talentiranim pratećim pjevačicama, većini je nepoznat kao i pjevačice kojima se film bavi. Ipak, Darlene Love, Judith Hill, Merry Clayton, Lisa Fischer i Táta Vega dobile su svojih pet minuta u ovom izvrsnom dokumentarcu koji ne biste smjeli propustiti.

Capturing the Friedmans (2003)

Redatelj: Andrew Jarecki

O čemu je riječ: Ovaj uznemirujući dokumentarac privukao je pažnju kritike istog trena kada se pojavio na Sundanceu, a mračna priča o optužbama za pedofiliju s kojima se suočio Arnold Friedman dijelom je ispričana kroz neugodno intimne privatne snimke iz osamdesetih.

Fire at Sea (2016)

Redatelj: Gianfranco Rosi

O čemu je riječ: Priča o europskoj migrantskoj krizi za mnoge je već odavno stara vijest, ali ako želite dobiti bolji uvid u ono što se događalo, potresne ispovijesti onih koji su završili na talijanskom otoku Lampedusi i onih koji su im pomagali, vjerojatno su najbolji podsjetnik na sve ono čemu smo i sami svjedočili.

Leviathan (2012)

Redatelji: Lucien Castaing-Taylor i Véréna Paravel

O čemu je riječ: Netko je u šali rekao da bi gledatelji ovog filma o ribarima nakon gledanja trebali dobiti plaću jer ono što su GoPro kamere zabilježile kritičari su opisali kao dokumentarac koji ne izgleda i ne zvuči kao bilo što prije viđeno.

Kate Plays Christine (2016)

Redatelj: Robert Greene

O čemu je riječ: 15. srpnja 1974. reporterka Christine Chubbuck mirno je pročitala vijesti dana, izvadila pištolj i upucala se u glavu tijekom prijenosa ućivo. Snimka šokantnog događaja nikada nije ugledala svjetlo dana, ali navodno postoji i strogo je čuvana. Redatelj uz pomoć glumice Kate Lyn Sheil pokušava rekonstruirati događaj u morbidnom dokumentarcu o etici javne ekshumacije.

Citizenfour (2014)

Redateljica: Laura Poitras

O čemu je riječ: Malo tko nije upoznat s pričom o najpoznatijem zviždaču novije povijesti Edwardu Snowdenu. Oni koji nisu, trebali bi pogledati ovaj izvrsni dokumentarac.

Man on Wire (2008)

Redatelj: James Marsh

O čemu je riječ: Portret Philippea Petita i njegove nevjerojatne šetnje između Blizanaca priča je o ekscentriku koji je spreman riskirati vlastiti život kako bi svijetu vratio osjećaj čuđenja, ali i redateljev pokušaj da povratkom u dvadeseto ublaži jednu od najvećih mrlja 21. stoljeća.

Cameraperson (2016)

Redateljica: Kirsten Johnson

O čemu je riječ: Ovo je dokumentarni memoar 25-godišnje karijere snimateljice Kirsten Johnson.

The King of Kong (2007)

Redatelj: Seth Gordon

O čemu je riječ: Na pravi pogled Gordonov film o najboljem igraču "Donkey Konga" i čovjeku koji 25 godina kasnije pokušava oboriti njegov rekord, djeluje kao nešto na što ne želite trošiti dragocjeno vrijeme. Međutim, ovo je priča koja će vas uvući neovisno o tome voljeli video igre ili ne. Mnogi kritičari nazivaju ga i jednim od najboljih filmova svih vremena.

Weiner (2016)

Redatelji: Josh Kriegman i Eylse Steinberg

O čemu je riječ: Započinje kao dokumentarni film o predizbornoj kampanji problematičnog kandidata za gradonačelnika, Anthonyja Weinera, a završava kao jedan od najbizarnijih filmova koje ćete pogledati. Nevjerojatan film o životu čovjeka koji je mogao biti velik da nije tolika budala.

Stories We Tell (2013)

Redateljica: Sarah Polley

O čemu je riječ: "Koga boli kurac za našu obitelj?" pita se na početku filma sestra redateljice, a ostatak filma otkrivamo da svaka priča zaslužuje film ako je ispričana s ovolikom dozom iskrenosti.

Exit Through the Gift Shop (2010)

Redatelj: Banksy

O čemu je riječ: Teško je opisati ovaj film. Neki će ga nazvati dokumentarcem, a drugi još jednim trikom misterioznog uličnog umjetnika. Bilo kako bilo, ovo je trenutno najbliže što će gledatelji doći tajnovitom Banksyju.

Grizzly Man (2005)

Redatelj: Werner Herzog

O čemu je riječ: Priča o Timothyju Treadwellu, ekscentričnom zaljubljeniku u medvjede, njegovom životu i njegovoj ironičnoj smrti. Film koji je veterana Wenera Herzoga nakon 30 godina karijere pretvorio u ime koje je poznato i povremenim izletnicima u svijet filma.

Bowling for Columbine (2002)

Redatelj: Michael Moore

O čemu je riječ: O stilu i metodama Michaela Moorea moglo bi se dosta toga napisati, ali činjenica ostaje da je Amerika luda za oružjem i da je ovo i dalje jedan od ponajboljih filmova koji se bavi ovom tematikom.

The Jinx (2015)

Redatelj: Andrew Jarecki

O čemu je riječ: Šestodijelni serijal o životu i žrtvama Roberta Dursta jedan je od najboljih dokumentaraca ikad nastalih, a mnogi su posljednju epizodu nazvali "jednim od najboljih trenutaka u povijesti televizije". I nisu pretjerivali.

Paradise Lost 1, 2 & 3 (1996., 2000., 2011.)

Redatelji: Joe Berlinger & Bruce Sinofsky

O čemu je riječ: Iako bi neki mogli prigovoriti zbog činjenice da se radi o filmu koji je započeo još u prošlom stoljeću, film moramo gledati kao cjelinu, a ta je cjelina upotpunjena tek trećim dijelom. Uglavnom, priča o tri tinejdžera osuđenim za brutalno ubojstvo trojice vršnjaka jedan je od dokumentarac koji ne smijete propustiti, ali i dokaz moći medija, ne samo u prenošenju priče već i u kontekstu društvenih promjena.

The Act of Killing i The Look of Silence (2013/2015)

Redatelj: Joshua Oppenheimer

O čemu je riječ: Redatelj je u dva filma o indonezijskom genocidu šezdesetih ispričao jednu od najšokantnijih priča zabilježenih kamerom, a malo je onih koji ih neće uvrstiti na listu najboljih dokumentaraca svih vremena.

The Fog of War (2003)

Redatelj: Errol Morris

O čemu je riječ: Robert S. McNamara je bivši američki ministar obrane i ključni arhitekt rata u Vijetnamu, a s obzirom na titule, nije teško pretpostaviti da se u njegovom ormaru kriju mnogi kosturi. Kroz dvosatni film McNamara nam daje uvid ne samo u američke međunarodne odnose već i to kako dolazi do oružanih sukoba i koje lekcije iz tih sukoba možemo izvući.

This Is Not a Film (2011)

Redatelj: Jafar Panahi i Mojtaba Mirtahmasb

O čemu je riječ: Nakon što mu je iranska vlada izrekla presudu šestogodišnjeg kućnog pritvora, filmaš Jafar Panahi iskoristio je višak vremena kako bi snimio jedan od najzanimljivijih filmova svih vremena koji je u Cannes prošvercan na USB sticku koji je sakrio u kolač.

Bus 174 (2002)

Redatelji: José Padilha i Felipe Lacerda

O čemu je riječ: Brazilski dokumentarac bavi se četverosatnom talačkom krizom kada je mladić Sandro do Nascimento oteo autobus pun putnika, a sve je zabilježeno kamerama TV postaja. Međutim, film se ne bavi samo incidentom već i životom i odrastanjem u favelama Rio de Janeiroa, načinom na koji se brazilske vlasti odnose prema sirotinji, ali i svemu što je dovelo do nemilog događaja.

Pročitajte više