Više od 12,000 potpisa za povratak crtića prije Dnevnika

PETICIJA za povratak crtanog filma, koji se na prvom programu HTV-a, odnosno nekadašnjeg RTZ-a, prikazivao u 19:15, pobudila je impresivan odaziv javnosti.

Naime, na stranicama www.u7i15.com nedavno je pokrenuta peticija za povratak crtanog filma u 7:15 pod nazivom "Animirajmo crtić u 7 i 15!"

"Jesi li ti među onima koji su nestrpljivo čekali 7 i 15 za crtić prije spavanja? Ili si među malo starijima koju su čekali da završi kako bi mogli poslati klince na spavanje i u miru gledati Dnevnik? Crtić nije (samo) za vrtić! Crtić u 7 i 15 na 1. programu je institucija uz koju su se smijali, veselili, učili i odrastali ljubitelji animiranih junaka svih generacija. Danas je ta tradicija nažalost prekinuta." - stoji na webu na kojem se može potpisati peticija.

Peticiju je do trenutka objave ovog teksta potpisalo čak 12243 ljubitelja crtića, iako tu brojku treba uzeti s rezervom, budući da je za potpisivanje peticije potrebna samo e-mail adresa.

Svoju potporu projektu istaknuo je i velikan hrvatskog filma i direktor Zagreb filma, Vinko Brešan.

"U svoje osobno ime i u ime Zagreb filma podržavam ovu peticiju i veselimo se povratku crtića na prvi program prije Dnevnika." - riječi su Vinka Brešana.

Od glasnogovornika HRT-a Janoša Roemera pokušali smo doznati kolike su šanse da peticija naiđe na razumijevanje najveće hrvatske TV kuće.

"U ovoj je priči važno istaknuti dvije stvari. Bez obzira na to postoji li konkretni termin, HRT u svojim programima nudi sadržaje za gledatelje najniže dobi, pa se tako primjerice u 18:50 na drugom programu redovito emitira crtani film u trajanju od 20 minuta, što je čak bliski termin ovom predloženom." - kazao je Roemer u razgovoru za Index.

"Općenito govoreći i ne prejudicirajući odluke programskog vodstva u nekom budućem razdoblju, treba imati na umu da se program HRT-a prilagođava modernom načinu života, a danas je tempo života drugačiji nego što je bio prije 30-tak godina, pa se tako i satnica slaže na drugi način." - rekao je Roemer, dodavši kako se programske satnice načelno slažu po sezonama.

Bilo kako bilo, oni koji se s nostalgijom prisjećaju crtića prije Dnevnika i žele povratak istoga, peticiju mogu potpisati na www.u7i15.com.

N.B.

Pročitajte više