Zaklada princa Harryja i Meghan Markle u problemima, ne smije primati donacije

Foto: Profimedia

Zaklada Archewell princa Harryja i Meghan Markle proglašena je delinkventnom zbog neplaćenih honorara i upozorena je da bi se mogla suočiti s kaznama ili suspenzijom. Riječ je o pravnom terminu koji se u Sjedinjenim Državama koristi za pravne subjekte ako na vrijeme ne ispune svoje obaveze, poput podnošenja porezne prijave ili plaćanja tražbina.

Obavijest o delinkvenciji poslao je glavni državni odvjetnik Kalifornije Rob Bonta jer nije podnio godišnja izvješća i naknade za obnovu. Kao što je navedeno na web stranici ministarstva pravosuđa Kalifornije, obavijest se šalje organizaciji nakon što ne dostavi potpune podneske za svaku fiskalnu godinu.

Dobrotvornim organizacijama koje su u prekršaju naređeno je da prestanu prikupljati sredstva, mogu se suočiti s kaznama ili im se registracija može suspendirati ili opozvati. "Organizacija koja je navedena kao delinkvent nema dobru reputaciju i zabranjeno joj je sudjelovanje u aktivnostima za koje je potrebna registracija, uključujući prikupljanje ili isplatu dobrotvornih sredstava", stoji u priopćenju, prenosi Page Six.

Ogroman pad donacija

Zaklada Archewell se, prema podacima koji se javno objavljuju, na udaru našla zbog toga jer nije podmirila godišnju pristojbu (renewal fee), što je obaveza svih neprofitnih organizacija za nastavak poslovanja. Iako par tek treba javno odgovoriti na izvješće, prema Telegraphu "ček je poslan, ali nikada nije stigao", a sada je poslan drugi ček kako bi se stvar riješila u roku od nekoliko dana.

Zaklada je nazvana u čast njihovog sina Archieja, koji sada ima pet godina, a par je rekao da je temeljna svrha zaklade "jednostavno činiti dobro". "Doživljavamo trenutak tako što se pojavljujemo, poduzimamo akciju i koristimo naš veliki reflektor kako bismo podigli i ujedinili zajednice, lokalne i globalne, online i offline", stoji u njihovoj izjavi o misiji zaklade.

Izvješće o radu zaklade za 2021., koje je podneseno prošle veljače, otkrilo je da su prikupili 13 milijuna dolara od donatora, no već sljedeće godine pretrpjeli su pad donacija od 11 milijuna dolara, primivši samo 2 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe.

Pročitajte više