Savjeti za novopečene mame: Ojačajte kosu nakon poroda na potpuno prirodan način

Foto: Shutterstock
 
VEĆINA žena nakon poroda bude zabrinuta za svoju kosu. Opadanje kose nakon poroda potpuno je normalno. U trudnoći zbog drugačije hormonalne ravnoteže kosa ne opada i ne obnavlja se. Sigurno ste primijetili kako vam je kosa u trudnoći bila sjajna, čvrsta i ono najvažnije, iznimno gusta.
 
Kosa svakodnevno otpada i obnavlja se, a taj se proces u trudnoći zaustavlja. Nakon poroda kada kosa počne otpadati intenzivnije, to je zapravo samo ona "zaostala" kosa. 
 
Ako vas slabljenje kose brine, evo nekoliko prirodnih načina kako je ojačati, a da pritom ne morate brinuti hoće li utjecati na bebu i dojenje.
 
Luk i češnjak
 
Sastojci iz luka i češnjaka potiču proizvodnju kolagena koji je vrlo važan za kvalitetan rast kose. 
 
Luk usitnite u kašu, procijedite kroz gazu i s dobivenim "sokom" izmasirajte vlasište. Ostavite da djeluje petnaest minuta i operite kosu. Idealno bi bilo isprati samo vodom, pa tek nakon sat vremena oprati kosu kako ne biste šamponom poništili djelovanje.
 
Pet režanja češnjaka zgnječite i dodajte 100 ml maslinovog ili kokosovog ulja. Ugrijavajte ulje polako kako bi češnjak pustio svoje blagotvorne sastojke. Potom smjesu ostavite da se ohladi. Utrljajte u vlasište nekoliko sati prije pranja kose.
 
Jaje
 
Jaja su bogata bjelančevinama i mineralima kao što su jod, fosfor, željezo, cink i selen. U kombinaciji s maslinovim uljem čini pravi hranjivi pakung za vaše vlasište. Pomiješajte jedno jaje sa 3 žlice maslinovog ulja i nanesite na kosu. Ostavite dvadesetak minuta i isperite.
 
Hibiskus
 
Hibiskus je vrlo dobar za oporavak kose i kože. Sprječava perutanje i vraća sjaj kosi. Lišće i cvjetove hibiskusa ubacite u kokosovo ulje i zajedno dobro izmiksajte u blenderu. Nanesite na kosu i najbolje bi bilo ostaviti preko noći da djeluje, a potom operite kosu.

Pročitajte više