Dječja psihologinja poručuje roditeljima: Prihvatite svoju djecu onakvu kakva jesu

Foto: Pexels

Internet je prepun praktičnih savjeta o roditeljstvu. No, dječja psihologinja Erika, koju na TikToku prati preko 85 milijuna ljudi, izdvojila je malo drugačiji savjet koji smatra da bi svakom roditelju trebao biti temelj.

"Kad bih roditeljima morala dati jedan savjet, rekla bih im da porade na prihvaćanju i slavljenju svoga djeteta upravo onakvim kakvo ono jest, a ne onakvim kakvim biste vi željeli da bude. Ne onakvim kakvim očekujete da bude, ne onakvim kakvim biste željeli da bude, već onakvim kakvim jest", poručila je psihologinja i izazvala niz različitih reakcija.

@drerikav Accepting & celebrating—seems simple, but aren’t as common as they should be. #childpsychologist #childpsychology #parentingtip #parentchildrelationships ♬ So Hot You're Hurting My Feelings - Caroline Polachek

Dok je dio roditelja oduševljen ovom porukom i smatra ju vrijednim savjetom, druge je ovakav pristup naživcirao. "Moj sin stalno dobiva jedinice i užasno je lijen. Najbolje da priredim slavlje tome u čast!", "Moj sin samo igra videoigre i ništa ga drugo ne zanima. Kako da ga podržim u tome?" - pišu pomalo sarkastično neki roditelji u komentarima.

Važno je zapamtiti da je dijete osoba za sebe, koja će razviti vlastite interese koji će se možda znatno razlikovati od vaših. Najvažnije je ipak da su zdravi, sretni i u konačnici dobri ljudi, zar ne?

Ponekad je teško povući granicu između dopuštanja djetetu da bude ono što jest i štetnog ponašanja. Možete isprobati jedan od ovih savjeta stručnjaka:

1. Pohvalite dijete kada to zasluži

Tu se ne misli na to da ga pohvalite kada obavi neki kućanski zadatak, već, primjerice, kada nacrta nešto lijepo ili savlada neku novu vještinu.

2. Naučite ih kako se suočiti s problemom

Vaše će se dijete kroz odrastanje vjerojatno susresti s raznim pritiscima, i važno je da zna kako se nositi s njima. Također je važno da zna kako se uvijek može obratiti vama za pomoć.

3. Kad nešto skrive, nemojte pustiti da prođu nekažnjeno

Važno je da nauče kako štetno ponašanje ima i štetne posljedice za njih. Moraju naučiti odgovarati za svoja djela i shvatiti da svojim ponašanjem utječu na osjećaje drugih ljudi. 

Pročitajte više