Jedan stil roditeljstva je najveći neprijatelj mentalnog zdravlja djece

Foto: Shutterstock

RODITELJSTVO je teško i ne postoji pravi način odgajanja djece. Ono što odgovara jednoj majci, jednom ocu ili jednom djetetu, neće nužno biti prihvatljivo za neku drugu obitelj. Međutim, nedavna studija objavljena u časopisu Medical Journal Epidemiology and Psychiatric Sciences sugerira da jedan određeni stil roditeljstva može vašu djecu izložiti većem riziku od problema s mentalnim zdravljem.

Utvrđeno je da stilovi koji uključuju strogo discipliniranje i pretjerano kontroliranje, a koji se nazivaju neprijateljskim ili agresivnim roditeljstvom, gotovo udvostručuju rizik od razvoja simptoma mentalnih problema kod djece, pokazalo je istraživanje provedeno u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Studija je pratila 7500 djece u dobi od 9 mjeseci do njihove 9. godine. Djeca koja su bila izložena neprijateljskom roditeljstvu u dobi od 3 godine imala su 1.5 puta veću vjerojatnost da će biti pod visokim rizikom od razvoja problema koji se tiču mentalnog zdravlja u dobi od 9 godina.

Djeca iz bogatijih sredina imala su manju vjerojatnost da će pokazivati simptome mentalnih problema, dok su djeca s jednim roditeljem bila izložena većem riziku od problema. Također, ženska djeca su češće bila u visokorizičnoj skupini.

Što je neprijateljsko roditeljstvo?

Neprijateljsko roditeljstvo je agresivan stil roditeljstva, bilo fizički ili verbalno. Roditelji ga često slijede zbog neznanja, iskustva, stresa ili beznađa, vjerojatno zbog vlastite situacije. Ovakav tip roditeljstva mogao bi se nazvati i autoritarnim roditeljstvom. Ukratko, roditelj ima svoj pristup i dijete ne može s njim razgovarati, a pogreške često dovode do kazne. Djeca koja su tako odgajana imaju veću razinu agresije i mogu se pobuniti protiv autoriteta kako odrastaju.

Pročitajte više