Nije istina da žene izgube prijatelje kad rode, istina je skroz drugačija

Foto: Instagram

DUGO smo vjerovale kako smo s porodom izgubile neke prijatelje jer smo sad fokusirane na neke druge životne prioritete, no čini se da smo dugo živjele u zabludi. Istina izgleda malo drugačije. Ne samo da ne gubimo prijatelje, već ih tek sada dobivamo.

To je otkrilo jedno novije istraživanje u kojem je sudjelovalo 4.000 mama, a koje su i same shvatile da su nakon poroda odjednom dobile neke nove bliske prijatelje. Broj novih prijatelja samo nakon mjesec dana u prosjeku se popeo na osam. 

To je objašnjeno jednim logičnim fenomenom: dolaskom djeteta mame, a i tate, odjednom počinju tražiti ljude u koje će imati povjerenje i na koje će se moći osloniti, sada kad su dobili dijete. Tako se krug ljudi koji nam postaju važni naglo povećava, a da i dalje imamo kontakt sa svim ostalim prijateljima koji nam možda neće moći priskočiti u pomoć jer - ili žive daleko ili još nisu dobili dijete pa vam ne mogu pomoći svojim iskustvom.

Osim toga, tu su i društvene mreže koje nam omogućuju prijateljstvo na daljinu, što je još jedan važan razlog zašto mlade majke, unatoč tome što su u početku praktički "zaključane u 4 zida", ne gube prijatelje i prijateljski oslonac.

Uostalom, jednom kad krenu u šetnje, a kasnije i dječje parkiće, broj prijatelja istomišljenika još će rasti. 

Zato nemojte brinuti - s dolaskom bebe vi možda hoćete postati nova osoba, ali ćete i dalje imati dovoljno prijatelja i prijateljica koji će biti uz vas kad vam zatrebaju.

Pročitajte više