Ova obitelj ne stvara otpad: Uzgaja hranu, stare majice koristi kao wc-papir

MAJKA troje djece Amber Allen uspjela je u samo dvije godine riješiti obiteljske dugove u iznosu od skoro 50.000 dolara ili 350.455 kuna zahvaljujući principu zero waste. To u prijevodu znači životni stil s nula otpada, a ova obitelj počela ga je usvajati 2016. godine. 

31-godišnja Amber i njen 32-godišnji suprug Joseph rasprodali su svoje stvari i počeli kupovati samo nužno u second hand dućanima te uzgajati svoje voće i povrće. Drastično su srezali troškove života održivim življenjem i kažu da zbog toga nemaju problema s izolacijom do koje je došlo zbog covida-19 u kojoj se nalaze s troje djece.

„U izolaciji smo od 11. ožujka i znali smo da ćemo se s tim moći nositi. Živimo tako da stvaramo što je moguće manje otpada pa opskrbljivanje wc-papirom za nas nije bilo nužno“, kazala je Amber. 

Naime, u svojoj kući imaju wc-papir samo za goste. Oni koriste krpice koje Amber izrađuje od starih majica ili prekrivača. 

„Nakon korištenja ih operemo i ostavimo da se osuše i tako ih stalno koristimo iznova“, pojašnjava. 

Njeno dvogodišnje dijete koristi platnene pelene s kojima postupa isto, a hrane se isključivo biljkama. Amber je odrasla u Kanadi, a veganka je postala s 12 godina. 

„Oduvijek sam voljela životinje i nisam ih htjela jesti“, prisjeća se.

Sa 17 godina se odselila od roditelja i počela istraživati održiv način življenja te ga i prakticirati. S 23 godine rodila je prvo dijete, a s 24 upoznala današnjeg supruga. 2015. dobili su zajedničku bebu, a dugovi su se počeli gomilati. 2016. shvatili su da su u problemu i Amber je nagovorila Josepha da pokušaju slijediti njen stari životni stil. Do 2018. otplatili su sve dugove.

„Nismo savršeni. Vjerujem da je nemoguće ne stvarati otpad uopće, ali trudimo se da ga bude što manje. Za mene je svijet poklon i svi moramo učiniti koliko možemo da ga sačuvamo“, dodaje Amber.

Najstarije dijete ide u školu, dok se srednje školuje kod kuće. U kuhinji nemaju aparat za kavu ili toster. Imaju jedan nož i dasku. Općenito drže u kući samo ono što je nužno. Isto pravilo vrijedi i za dječje igračke. 

„Kad im i kupimo novu, ali rabljenu igračku, jednu staru moraju donirati nekom drugom. Tako se zapravo puno bolje brinu o svojim stvarima. Ne gledamo često televiziju i zabavljamo se međusobno“, pojašnjava Amber koja sada ima novi projekt, a to je sagraditi djeci kućicu za igru.

Amber zarađuje kao YouTuberica. Prati je 230.000 ljudi s kojima dijeli mudrosti održivog življenja.

Pročitajte više