Adidas ne zna što učiniti s tisućama Yeezy tenisica

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MJESECIMA nakon što je prekinula veze s reperom i modnim dizajnerom Kanyeom Westom zbog njegova antisemitizma, njemačka tvrtka adidas upozorila je da se suočava s ogromnim gubicima ako ne proda svoje zalihe.

Stručnjaci kažu da će odluka, za koju je adidas rekao da je čeka još nekoliko mjeseci, biti posebno izazovna jer se tvrtka na svakom koraku suočava s etičkim i financijskim problemima, piše Washington Post.

Novopostavljeni CEO Bjørn Gulden rekao je ovog mjeseca da tvrtka možda neće prodati nijedan postojeći proizvod, čiju su vrijednost analitičari procijenili od 300 do 500 milijuna dolara. Tvrtka je rekla da bi ove godine mogla izgubiti čak 1.3 milijarde dolara prihoda i 530 milijuna dolara operativne dobiti ako ne uspije prenamijeniti robu. 

Wedbushov analitičar Tom Nikic ističe da je brend Yeezy imao prihod od gotovo 2 milijarde dolara godišnje. Rekao je: "To je stvarno veliki, značajan dio (adidasovog) poslovanja."

Tvrtka je okončala suradnju zbog njegovog antisemitizma

Tvrtka je okončala svoju vezu s glazbenikom krajem listopada nakon niza kontroverzi koje su počele s njegovim pojavljivanjem u majici s natpisom "White Lives Matter" na svojoj reviji na pariškom Tjednu mode. Nekoliko dana kasnije dao je antisemitske komentare na Instagramu i Twitteru.

Analitičar Tom Nikic tvrdi da adidas još uvijek može krenuti naprijed s planom prodaje robe s popustom, bez etikete. "Ali to je, iskreno, riskantan prijedlog", rekao je Nikic. "To bi im se moglo obiti o glavu iz PR perspektive. I dalje bi izgledalo kao da su profitirali na suradnji s nekim tko je davao otvorene antisemitske izjave", nadodao je.

"Druga opcija je likvidacija preostale robe preko diskonta poput T.J. Maxx ili ga prodavati na kile posredniku koji bi ga potom mogao distribuirati trgovcima u zemljama u razvoju", rekao je Mark Cohen, direktor studija maloprodaje Sveučilišta Columbia. "Ovo je uobičajena praksa u manje razvijenim zemljama gdje roba nađe put do lokalnog tržišta", rekao je Cohen.

Cohen je uvjeren da će Yeezy s vremenom pronaći put do potrošača. "Gotovo sve što možete zamisliti da se proizvede u svijetu negdje se proda, nekako, po nekoj cijeni", rekao je. "A ove visokovrijedne Kanye West tenisice završit će na nogama ljudi, možda onih koji cijene Kanyea ili onih koje nije briga, samo žele svježu, čistu, modernu obuću", nadodao je.

Uništavanje cipela, praksa koja je još uvijek uobičajena u industriji unatoč etičkim i ekološkim problemima

Druga mogućnost je uništavanje cipela, praksa za koju neki stručnjaci kažu da je još uvijek uobičajena u industriji unatoč etičkim i ekološkim problemima. Nike je izrezao cipele koje je odlučio ne prodavati u svojoj trgovini u New Yorku SoHou, izvijestio je New York Times 2017. Godine 2018. Burberry je rekao da će prekinuti praksu spaljivanja neprodane robe nakon što je objavio da je uništio robu u vrijednosti od oko 37 milijuna dolara.

Analitičari kažu da bi ovo bio najgori ishod, takav da nema financijskog smisla i bio bi loš PR.

Elizabeth Napier, docentica na Sveučilištu u Toledu, koja je proučavala kako modne tvrtke raspolažu neprodanim proizvodima, rekla je da bi najbolja opcija za adidas bila da donira cipele za pomoć u katastrofama, na primjer Turskoj i Siriji nakon potresa u veljači u kojoj je poginulo više od 46.000 ljudi.

Prije nekoliko dana procurile su glasine da su Kanye West i adidas nedavno finalizirali sporazum koji uključuje prodaju preostalih 500 milijuna dolara vrijednih Yeezy cipela predviđenih za 2023. godinu.

Bez obzira na to što adidas odluči napraviti, svakako je na gubitku. 

Pročitajte više