Dizajneri interijera ističu: Sivu ne treba kombinirati s ovim bojama

Foto: Shutterstock/Pexels/sinsay.com/ikea.com/bonami.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SIVA je bezvremenska neutralna boja koja dominira svijetom interijera i još uvijek je iznimno popularna. Iako se čini da ide uz gotovo sve, dizajneri upozoravaju da neke kombinacije mogu izazvati neugodan dojam ili nedostatak uravnoteženosti. Da biste postigli savršen interijer, važno je slijediti određene strategije, uključujući odabir prave nijanse, usklađivanje palete boja i dodavanje teksture. Dizajneri interijera su za časopis Livingetc otkrili koje boje najbolje idu uz sivu, ali i one koje bi trebalo izbjegavati.

Izbjegavajte jarko narančastu

Prije nego što započnete s uređenjem, bitno je odabrati pravu nijansu sive. U klasične sobe okrenute prema sjeveru najbolje će se uklopiti toplije ili tamnije sive nijanse, dok će sobe okrenute prema jugu izgledati najbolje s nijansama sive koje imaju plavičast ton. 

Prema riječima Jane Lockhart, osnivačice Jane Lockhart Designa, treba izbjegavati kombinaciju svjetlosive i jarko narančaste boje jer taj spoj može biti previše oštar.

Neki tonovi narančaste mogu zagrijati hladne nijanse sive, stoga je bolje odabrati toplije neutralne tonove.

Preskočite senf žutu, radije birajte plavkasto-zelenu boju

Siva je definitivno boja koja se lijepo slaže sa žutom. U prošlosti je popularna kombinacija poznata kao "grellow" bila svuda oko nas - ove su boje zajedno bile Pantoneova boja godine za 2021. Međutim, stručnjaci upozoravaju na svijetli ton senf žute, pogotovo u kombinaciji s tamno sivom bojom. "Senf žuta može izazvati neugodan efekt u spoju sa sivom, remeteći cjelokupnu paletu boja u prostoriji", kaže Saba Kapoor, suosnivačica tvrtke Nivasa.

"Umjesto toga, razmislite o plavo-zelenoj boji koja pruža oštar kontrast i daje energiju prostoru", kaže Saba. "Dodaje vizualni interes i živahnost prostoru, dok se i dalje slaže s neutralnom bazom sive."

Preskočite crvenu, radije birajte tamno plavu boju

Tepih 200 x 300 cm, cijena je 119 eura

Siva možda nije najidealnija opcija uz crvenu boju, posebno ako kontrast između njih bude previše izražen. "Zbog svoje neutralnosti siva se dobro slaže s većinom boja", objašnjava Burcu Garnier, suosnivačica Color Ateliera. "Međutim, općenito izbjegavamo kombinaciju crvene s hladnom sivom. Umjesto toga, preferiramo kombinaciju tople sive s tamno plavom i čistom bijelom", kaže Garnier. "Budući da siva dopunjuje mnoge nijanse, može se uspješno kombinirati s različitim teksturama, poput gipsa, drva i mramora."

Preskočite tamno smeđu, umjesto toga birajte svijetlo žutu boju

Vaza za cvijeće, cijena je 5.99 eura

Kombiniranje dvije zemljane neutralne boje može rezultirati neujednačenom ili prekomjerno organskom shemom boja.

"Smeđa može biti problematična u kombinaciji sa sivom", ističe Richard Misso iz The Stylesmithsa. "Ponekad spoj smeđe i sive može stvoriti dosadan izgled jer se obje boje često povezuju sa zemljanim tonovima. Također, smeđa i siva mogu imati različite podtonove, što može dovesti do neskladnih kombinacija. Iako postoje situacije u kojima se mogu uspješno kombinirati, kao što su prirodna i rustikalna okruženja, u mnogim slučajevima ova kombinacija zahtijeva pažljiv dizajn."

"Topli tonovi, poput žute, mogu unijeti suvremenu, jasnu i ugodnu atmosferu u kombinaciji sa sivom", ističe Richard. "Žuta donosi svjetlost i toplinu sivoj boji, stvarajući izniman vizualni kontrast. U dizajnu interijera korištenje žutih detalja ili akcenta uz sivu pozadinu može prostoru udahnuti suvremenost i privlačnost. Bez obzira unosi li se namještajem, dekorativnim elementima ili naglašenim zidovima, žuta se savršeno slaže sa sivom, pružajući svježu i dinamičnu paletu boja."

Pročitajte više