Portugal ukida naplatu PDV-a na osnovne namirnice. Ljudi kažu da to nije dovoljno

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PORTUGALSKA vlada je ovog tjedna najavila da planira na šest mjeseci obustaviti naplatu poreza na dodanu vrijednost (PDV) na kupnju 44 osnovne namirnice kako bi obuzdala visoku inflaciju.

Vlada je objavila popis od 44 osnovne namirnice, uključujući mlijeko, kruh, rižu, rajčice i neke vrste mesa i ribe, za koje će PDV od 6 posto biti privremeno ukinut.

Mnogi Portugalci kažu da im vlada ne uspijeva pomoći da se nose s porastom cijena i odbacuju novu mjeru ukidanja poreza kao beznačajnu.

Građani komentiraju da se ta mjera neće osjetiti

Za portal Reuters stanovnica Lisabona Teresa Peres komentirala je: "Stvari su stvarno skuplje i teško nam je nabaviti ono što nam treba... Kupujemo manje." Dodala je kako misli da je to smiješan iznos PDV-a i da se neće osjetiti.

Inflacija u Portugalu dosegnula je u veljači 8.2 posto i niža je za 0.3 postotna boda nego u eurozoni. No cijene hrane porasle su nedavno više od 20 posto. Brojni građani teško spajaju kraj s krajem zbog znatno nižih plaća nego u drugim zemljama zapadne Europe.

Građani Lisabona također apeliraju da se ljudima povećaju plaće jer je mjera ukidanja PDV-a na neke namirnice beznačajna te će napraviti razliku od 5 ili 6 centi.

Pročitajte više