Engleski poučak: Biliću, saberi se!

Fotomontaža: Index (Getty Images / Guliver image, Hina)  

POČINJEMO s rezimeom kola Premier League, što će postati tradicija do kraja sezone i posljednje, 38. dionice engleskog prvenstva.

S obzirom da "Engleski poučak" starta nakon 3. kola, logično je da smo sada generali nakon još više bitaka nego inače, pa ćemo samo kratko podsjetiti i na dva kola koja su prethodila posljednjem, kao uvertira temi ovog teksta, s posebnim naglaskom na hrvatskog igrača i trenera u Premiershipu.

Lisice nastavljaju Veliki bijeg


Poslije prva dva kola, bez konkurencije najugodnije iznenađenje sa savršenim učinkom bio je Leicester, ali tek što smo dali ovu ocjenu moramo izraziti sumnju u to jer brojke nas uče da su Lisice nakon sada već legendarnog "Velikog bijega", kojim su se na kraju prošle sezone spasile od ispadanja, već četiri mjeseca najbolji engleski klub!

Smireni gospodin Claudio Ranieri nastavio je tamo gdje je stao autor čuda, temperamentni divljak Nigel Pearson, otpušten jer je ćudorednom tajlandskom gazdi kluba Vichaiju Srivaddhanaprabhai bilo previše što se menadžerov sin na klupskoj "turneji prijateljstva" po Aziji, s lokalnim stanovništvom zbližavao tako što je u grupnjaku s tamošnjim djevojkama bacao rasističke fore.

Stopostotni učinak Lisica "pokvaren" je domaćim remijem u trećem kolu protiv Tottenhama, ali to je i dalje sjajan ulazak u sezonu, točnije nastavak forme iz prošle.

Ranieri igra sa dva napadača, ali Kramarić mu je tek četvrti

Za sada nažalost o Leicesteru samo formalno možemo pisati onako kako bi inače istaknuli u naslovu i na početku teksta, kao o "Klubu Andreja Kramarića", jer nakon što je klub naprasno napustio Pearson, za vrijeme čije vladavine je doveden i koji ga je postupno uvodio u momčad, Krama je kod Ranierija tek četvrti napadač i uopće ne igra u prvenstvu, nego tek protiv niželigaša u nevažnom Liga kupu.


Iako Leicester igra "staromodnih" 4-4-2, dakle s dva napadača, ispred Kramarića su Okazaki, Vardy i Ulloa, tako da čeka da nekom od njih smrkne kako bi njemu svanulo.

Nakon sjajnog starta senzacionalnom pobjedom kod Arsenala, što je rezultat koji bi oduševio i mnogo jače klubove od West Hama, nakon toga nikako da svane Slavenu Biliću.

Bilić trijumf kod Arsenala pokvario debaklima na domaćam terenu

Engleski pregled nastavljamo dakle drugim (ili bolje reći prvim, po medijskoj pažnji koju ima) Hrvatom u Premier League, čiji je povratak na Otok, ali sada u trenerskoj ulozi, dočekan hvalospjevima, koji su se naravno nastavili nakon premijernog slavlja na Emiratesu, čime je Bilić prebrisao ogorčenje zbog namjernog ispadanja iz Europa Lige kod rumunjske Astre.

Podsjećamo, kod momčadi kojoj je Dinamo prošle sezone u EL zabio pet golova, Biić je namjerno izveo rezervnu momčad kako bi prvotimce sačuvao za prvo prvenstveno kolo kod Arsenala, ali i kako bi si gust raspored prorijedio eliminacijom iz neželjene EL, u koju su Hammersi upali po kriteriju fair playa, a ne rezultatskog uspjeha prošle sezone.

Naravno, nakon slavlja protiv (po imenima) najjače Wengerove momčadi poslije "Nepobjedivih", Bilićev europski harakiri slavljen je kao mudar potez vizionara, kao što mu se nakon dva prvenstvena debakla koja su uslijedila i to na domaćem terenu, sada to stavlja na teret kao dodatni krimen i otežavajuća okolnost.

Vratite im Engleskog Stanka Mršića!


Bilić je u domaćim porazima od dojučerašnjeg drugoligaša (Bournemouth 3:4) i onog koji je to trebao postati (Leicester 1:2) pokazao koliko je, usprkos 11 godina klupe u vrhunskom nogometu, nezreo i precijenjen kao trener.

U West Hamu je naslijedio "Engleskog Stanka Mršića", ali uglađeni elokventni poligliot Slav, prijatelj igrača koje trenira, pokazuje lošu stranu takvog pristupa za razliku od neotesanog grubijana Big Sama. Čini se kako je Allardyceov pristup bio učinkovitiji, jer za razliku od ere trenera koji je Hammerse vratio u prvu ligu i Biliću ih ostavio na sredini tablice, pod novim trenerom West Ham u posljednje dvije izgubljene utakmice igra jako loše, prije svega u obrani.

West Ham nakon dva mjeseca pod Bilićem: Nevjerojatne individualne greške braniča, taktička naivnost i anarhija, te more crvenih kartona

Još više nego protiv Leicestera, jer u domaćem porazu u 3. kolu od Bournemoutha primio je i dva gola više nego na istom mjestu tjedan dana ranije, do izražaja su došle glavne negativne značajke Bilićevog West Hama: nevjerojatne individualne greške prije svega braniča u postavljanju, predaji lopte, izlasku ili stajanju u bloku, pa je upravo zbog svega navedenog gost došao do sva četiri gola i pobjede. Uostalom, uz svo dužno poštovanje Bournemouthu, ali teško bi momčad koja je tek ušla u prvu ligu, u gostima kod do jučer stabilnog prvoligaša zabila četiri gola da s druge strane nije bio rastrojeni protivnik.


Dekoncentracija i nekompetencija igrača dovodi do druge velike boljke momčadi koju Bilić vodi - nediscipline. Carl Jenkinson protiv Bournemoutha bio je već peti igrač koji je isključen u devet utakmica koliko novi trener vodi klub.

Howe mu prodao istu foru i na istom mjestu kao i Ranieri tjedan dana ranije

Bilić i njegovi igrači na još jednom pogrešnom mjestu pokazuju "moć ponavljanja", jer govoreći o Leicesteru istaknuli smo njihovu taktiku 4-4-2. Na jednak način postavljenim igračima na Upton Parku predstavio se i Bournemouth, a Bilić ništa nije naučio u prethodnom susretu, pa je na isti način stradao i od ovog nejakog gosta; njegovi bekovi Jenkinson i Creswell ostavljeni su na vjetrometini, a darovanjem tri gola protivniku dokazali su da tako teškom zadatku nisu dorasli. Kao i prije dva tjedna, tako je i prošlog vikenda zbog svega navedenog gost na pola prvog dijela vodio 2:0, a mogao je i uvjerljivije.

Menadžer Hammersa nakrcao je sredinu i obranu postavio visoko, pa su stoperi plivali protiv Calluma Wilsona, kojem su omogućili da postane heroj gostiju s hat-trickom. Već do poluvremena mijenjao je dva igrača, braniča Ogbonnu čak deset minuta prije kraja prvog dijela.

Jedino opravdanje mu je što su čak tri od četiri napadača ozlijeđena


Potpuna konfuzija, nedostatak vlastite i odgovora na očekivanu i lako čitljivu protivničku igru... ne može se reći da West Ham nakon dva i pol mjeseca pod Bilićem ima nešto prepoznatljivo. Osim ako pod tim ne podrazumijevamo sve opisano u prethodnoj rečenici, što su brzo shvatili protivnici, kao i da je Dimitri Payet ključni igrač momčadi i jedini kreativac sposoban pokrenuti je, pa kad se njega zakoči, nema ni West Hama. Jedino Bilićevo opravdanje je što su mu čak tri od četiri napadača ozlijeđena (Carroll, Zarate, Valencia), pa je ostao samo na Sakhou, zbog čega ima još sedam dana da dovede golgetera, a želje su mu Adebayor i Zaza. Međutim, o kaotičnoj situaciji u momčadi govori što je usprkos tome West Ham u prva tri kola postigao šest golova.

Anfield, nova velika pozornica za Bilićevo iskupljenje

Pred Bilića je za prvu sezonu postavljen lako dostižan cilj - zlatna sredina ljestvice. To se govori javno. Iza zatvorenih vrata, gazde bi bile zadovoljne da zadnju sezonu prije selidbe na Olimpijski stadion klub ostane u prvoj ligi. Bilić i njegovi igrači posljednje dvije utakmice, a posebno protiv Bournemoutha, izgledaju drugoligaški.


Priliku za iskupljenje u četvrtom kolu traže kod još jedne potpuno redizajnirane momčadi. Liverpool i ove sezone zabija malo (dva gola u tri kola), ali ne prima ništa. Lovren se smirio, kikser Mignolet na golu je u prošlom kolu kod Arsenala briljirao, kao i njegov kolega Čech na drugoj strani, pa je zaslugom dvije sjajne golmanske partije ostalo 0:0 u derbiju kola.

Mourinho se vraća, Terry pada

Mourinho je nakon samo jednog boda u prva dva kola, uz težak poraz od najvećeg konkurenta za naslov Manchester Cityja (0:3), kod West Broma morao prirediti povratnički i šou i naravno da ga je izveo. I to kako.

City je u sezonu ušao šampionski, što je pojačan Sterlingom demonstrirao i kod Evertona za pobjedu 2:0 i 100-postotni učinak u prva dva kola. Toffees opet izgledaju kao momčad koja bi se s ona Herr Ottekova "dva igrača" borila za prvu trećinu tablice, ali izglednim odlaskom stupa obrane Stonesa u Chelsea, slijedi im povratak u sredinu, kao što Terryju skoro slijedi skliznuće na klupu pod naletom godina, kikseva (dobio crveni karton) i dolaska 35 milijuna plaćenog i 13 godina mlađeg nasljednika.

Van Gaalu, kao i Biliću nedostaje vrhunski golgeter


Watford i Southampton, novi prvoligaš i prošlogodišnje najveće iznenađenje, odigrali su 0:0, čime povratnik u prvu ligu i nakon tri kola ostaje bez poraza i s tri remija, dok Sveci sa samo dva boda drže 18. mjesto koje bi sada značilo ispadanje. Koemana, kao i Bilića čeka jako puno posla.

Još jedna nula bla je u "malom derbiju" kola na Old Traffordu, gdje je United, koji nakon tri kola poput velikog rivala Liverpoola ima sedam bodova i gol-razliku 2:0, podijelio bodove s Tottenhamom. Manchesteru čak i nakon potrošenog bogatsva nedostaje vrhunski napadač, jer Van Gaal se oslanja isključivo na Rooneya, koji ove sezone u Premiershipu nije na razini starih izdanja. LVG je otpisao Van Persiea, navodno nudio milijarde za Neymara, ali za ulazak u borbu za naslov i iskorak u Ligi prvaka, nedostaje mu čovjek od 25 golova po sezoni.

Swansea, Shaq i Berahino

Spomenimo na kraju i Swansea, još jednu momčad bez poraza u prva tri kola, koja je uzela bod (1:1) na vrućem terenu u Sunderlandu. Nema sumnje da će jedni od najboljih navijača u Engleskoj i ove sezone do kraja strepiti za opstanak. Stokeu bi u dostizanju tog cilja morao pomoći svježe pridošli Shaqiri, a WBA-u odnemoći izgledni odlazak Berahina u Tottenham.

Pročitajte više