Indexov pregled kola: Drugačije ne može

Foto: Hina, Index

MOGAO je ovaj pregled kola nositi i naslov "Bolje ne može" ili, pak, "Gore ne može", ali kako su sve to subjektivnošću propletene tvrdnje, onda je najbolje reći da je u ovom trenutku teško očekivati nešto drugačije od HNL-a.
 
Nepodnošljiva učestalost izostanka smisla
 
Teško je shvatiti da se susret u Koprivnici baš morao odigrati. Teško je shvatiti da se siluju propisi onda kad to i nema baš tolikog smisla, a ne poštuju, ili zaobilaze, onda kad baš ima toliko smisla da ih se pridržava.
 
U ovom HNL-u, međutim, susret se morao odigrati u petak, neovisno je li to bilo u duhu smisla nogometa kao sporta. Dalo se, sigurni smo u to, i ispoštovati pravila i ispoštovati zdrav razum i odgoditi susret ne za 24 sata već za utorak ili srijedu, kad su se već po prognozi mogli očekivati uvjeti koji neće stvarati nepremostivu prepreku u odluci o važnim bodovima, ali niti Koprivničanima da u većem broju napune stadiona na oproštaju od Davora Vugrinca.
 
Matoc se uklopio u koprivničku kaljužu
 
Mogli su, eto, nadležni umovi odgoditi i susret za 24 sata pa čekati hoće li se nebo smilovati pa onda odlučiti o novoj odgodi, čak bi i takav postupak imao više smisla od ovog. Vjerujemo da se ni iz Istre i Osijeka ne bi toliko bunili, ionako bi taj susret bio odigran prije posljednjeg kola i konačnog raspleta.
 
Ostat će na koncu mrlja i izraz krajnjeg neshvaćanja i iznad Marka Matoca, suca koji je prema tvrdnjama nekolicine Zadrana u 68. minuti obećao da će se igrati još pet minuta, kako bi se zadovoljio minimum odigranih minuta da se utakmica ne treba ponavljati, a onda bi ona bila prekinuta iz razloga da se u ovim uvjetima ne riskira još i poneka ozljeda. Matoc se oglušio o to obećanje, na navodno čuđenje i njegovih pomoćnika, ali i igrača obje momčadi i njihovih trenera.
 
Hajduk bunkerom u Europu
 
Zatim se u subotu u izraz "drugačije ne može" idealno uklopio i Hajduk, sa 27 posto posjeda lopte uzeo je pobjedu nad Zagrebom, koju je zaslužio jedino zbog remek djela Nikole Vlašića, par bljeskova Andrije Balića i nesavladivom Lovri Kaliniću. Bunker u drugom dijelu protiv Zagreba, ne protiv Dinama ili Rijeke, bio je poput kakvog konačnog priznanja Harija Vukasa da ova momčad može imati pozitivne rezultate jedino ako prihvati svoje limite i shvati svoju realnost. U ovom trenutku to je bunker na Poljudu protiv Zagreba prilikom vodstva 1:0.
 
Tako će valjda i biti dok na Poljudu konačno ne odluče što žele, po pitanju struke i terena, dojam je da od iznenadnog odlaska Tudora još ništa nije posloženo. Talent i potencijal su tu, i dalje je mnogo razloga za optimizam u splitskom klubu, ali moraju konačno odlučiti tko će te veće i manje talente trenirati i kakav će nogomet igrati. Lutanje od susreta do susreta, da ne kažemo od poluvremena do poluvremena, u Europi neće gotovo nikad proći nekažnjeno.
 
Remi kojeg je očekivalo pola Hrvatske
 
Doduše, kad smo već kod Europe, ne trebaju uoči novog pohoda na Ligu prvaka biti spokojni niti u Maksimiru. Svu nestabilnosti poroznost posljednje linije Modrih u nedjelju je prokazao i okrnjeni napad Istre, kandidata za Drugu HNL. Pulska momčad tako je uzela bod prvaku, odigrala remi koji je pola države očekivalo, vjerojatno bi i druga polovica da prati zbivanja u domaćem nogometu. Zašto? Ne znamo je li zbog Štimčeve prognoze ili predosjećaja, ali ovim putem čestitamo svim spretnim dobitnicima igara na sreću, pa i spretnost.
 
Lokomotiva propušta "nemoguće"?
 
Nikoga, eto, nije iznenadilo ni to što Lokomotiva nije uzela niti potreban domaći bod protiv rezultatski rasterećenog Splita, kojim bi osigurala Europu. Opet su tako malo ojačale one glasine o nevoljkosti Filijale da napravi drugi europski iskorak u klupskoj povijesti, u zadnjih desetak minuta uslijedio je raspad sistema društva s Kajzerice, a bit će zanimljivo vidjeti mogu li kod davljenika Zadra ti isti igrači pokazati sposobnost da uzmu taj prijeko potreban bod. Ukoliko im to ne pođe za rukom, a Zagreb suprotno Štimčevim najavama svlada Istru u Kranjčevićevoj, eto Medića u Europi.
 
Tu je i Osijek, koji je u subotu naletio na raspoloženu Rijeku, momčad koja svojim pristupom u zadnjim kolima ne dopušta da ju se uvuče u bilo kakve, pa i neutemeljene glasine. Osijek nije imao izgleda na Kantridi, ali zato ima u subotu protiv rasterećenog Slavena u Gradskom vrtu, no ovisit će i o ishodu u Kranjčevićevoj, a u slučaju poraza i o ishodu iz Zadra.
 
Utakmica kola: Slaven Belupo - Zadar
 
Ova utakmica je izabrana kako bi se odala zasluga igračima obje momčadi za prikazano u petak. U užasnim uvjetima natopljenog terena i domaćini i gosti su se trudili igrati nogomet, koliko je to bilo moguće, a zabava za gledatelje je bila osigurana.
 
Igrač kola: Nikola Vlašić (Hajduk)
 
Kad je netko sa 17 godina nositelj igre svoje momčadi i prekrasnim pogotkom donese Hajduku Europu, onda zaslužuje titulu igrača kola. Doduše, to ponešto govori i o trenutnom stanju splitskog kluba.
 
Pogodak kola: Nikola Vlašić (Hajduk)
 
Na isteku 19. minute Vlašić je ubačaj Balića iz kornera dočekao na 16 metara od gola i topovskim udarcem iz voleja ga pospremio pod gredu pokraj nemoćnog Livakovića.
 
Proslava kola: Muzafer Ejupi (Slaven Belupo)
 
Prvi pogodak na susretu protiv Zadra Ejupi je proslavio bacanjem na prsa u jednu od brojnih lokvi na terenu, malogdje osim u HNL-u bi imao priliku tako izraziti svoju sreću po upisivanju na listu strijelaca.
 
Raritet kola: Tomislav Gluić (Zadar)
 
Tomo Gluić je u susretu protiv Slaven Belupa obranio čak dva jedanaesterca domaćim igračima, prvo Davoru Vugrincu, a potom i Ejupiju. U oba navrata bile su to odlične reakcije vratara Zadrana.
 
Prognoza kola: Igor Štimac (Zadar)
 
"Pamić računa na bod protiv Dinama te pobjedu nad Zagrebom u posljednjem kolu", izjavio je Štimac prije dva tjedna, a nakon ovog kola možemo reći da se prvi dio njegovog "proročanstva" ispunio.
 
Oproštaj kola: Davor Vugrinec (Slaven Belupo)
 
Prva HNL u petak je ostala od jedne svoje istinske legende, Davor Vugrinec je nakon 146 postignutih prvenstvenih pogodaka zaključio priču vezanu uz svoju igračku karijeru i nedvosmisleno poručio: "U nogometu ne mislim ostati."
 
Tragičar kola: Gabrijel Boban (Zagreb)
 
Imao je Zagreb priliku šokirati Poljud, možda i doći na korak do Europe, ali u prvih 20-ak minuta su previše toga promašili da bi se na kraju mogli radovati. Najveću priliku imao je u 13. minuti Gabrijel Boban, ali nije realizirao odličnu priliku u kojoj se našao sam pred Kalinićem.
 
Izjava kola: Igor Štimac (Zadar)
 
"Kome je ovo trebalo", izjavio je trener Zadrana nakon okršaja u Koprivnici, po mnogočemu besmislenog susreta na rubu regularnosti.
 
Momčad kola:
 
Lovre Kalinić (Hajduk) - Iako je Gluić obranio čak dva kaznena udarca, sjajan je bio i Kalinić protiv Zagreba i svojim obranama omogućio Hajduku osvajanje ogromna tri boda
Ivan Tomečak (Rijeka) - Protiv Osijeka je bio ponajbolji igrač Rijeke, iako je izašao u 39. minuti. Glavni je kreator akcije za prvi gol, a izborio je kazneni udarac uoči drugog gola.
Marko Lešković (Rijeka) -Otupio sve pokušaje gostiju, prevodnik novog sigurnog izdanja obrane Rijeke
Ivan Fuštar (Slaven Belupo) - U nenogometnim uvjetima kontroliralo je obranu Slavena, iz koje je proizašla mogućnost da domaćini dođu do pobjede
Dario Rugašević (Split) - Odličan protiv Lokomotive, asistent za prvi pogodak, koji je uostalom i prelomio susret.
Nikola Vlašić (Hajduk) - Igrač kola, odlično izdanje protiv Zagreba i prekrasan pogodak od velikog značaja
Miloš Vidović (Split) - Dominirao sredinom terena, u defenzivnom smislu, ali sudjelovao i u kreaciji u visokoj pobjedi nad Lokomotivom
Jo (Istra 1961) - Napast za obranu Dinama, strijelac važnog pogotka za bod Istre protiv prvaka
Anas Sharbini (Rijeka) - Vrlo raspoložen u redovima Rijeke, zabio jedan pogodak i imao velike zasluge za preostala dva
Muzafer Ejupi (Slaven Belupo) - Strijelac dva pogotka, iako uz promašeni jedanaesterac, dobro se snašao u užasnim uvjetima
Ante Erceg (Split) - Zabio dva gola Lokomotivi i omogućio slatku pobjedu Splita u smiraj sezone, nakon velikog pražnjenja protiv Dinama

 

Pročitajte više