Indexova momčad Eura ipak s napadačem: Španjolci nas uče drugačije, ali odbijamo prihvatiti "smrt devetke"



VEZNJACI, a ne napadači obilježili su ovaj Euro. Uostalom, od šest najboljih strijelaca (napadača) koji su postigli samo po tri gola, dvojica nisu igrala nakon faze po skupinama. Euro 2012 prije svega ćemo pamtiti po sjajnim igrama španjolskih, talijanskih, portugalskih i njemačkih defenzivnih i ofenzivnih veznjaka.

Ipak, uz dužno poštovanje revolucionarnoj Del Bosqueovoj inovaciji - igri bez klasičnog napadača, kojom je suvereno obranio europsku titulu, ostali treneri i izbornici na svijetu nemaju tu sreću da imaju takav izbor igrača, a staviti momčad u sustav 4-6-0 bilo bi ne samo pomodno, nego i potpuno nemaštovito: Onda bi kao idealnu momčad Eura mogli kopirati Španjolsku postavu iz finala.

Hm, kada malo bolje pogledamo, ne bi pogriješili da smo tako napravili.

Indexova idealna momčad Eura 2012:



Golman IKER CASILLAS (Španjolska)
Još jedan bezgrešan i besprijekoran veliki turnir za jednog od najveći golmana u povijesti. Primio je samo jedan gol u šest utakmica. Od skupine i skidanja Rakitićevog zicera, preko obrane penala u polufinalu protiv Portugala, do sjajnog kroćenja Di Nataleovog šuta u finalu, kojim bi se, da je ušao, Italija vratila u utakmicu, bio posljednja i najveća prepreka španjolskim suparnicima.

Desni bek VASILIS TOROSIDIS (Grčka)
Mjesto na kojem je najmanje igrača briljiralo. Iako je velika većina "izbornika" na ovu poziciju ziheraški postavila Arbelou, mi ćemo je radije dati nekome iz "nešpanjolskog kontingenta". Točnije, grčkom igraču, koji je sjajnim prodorima po boku bio jedan od najboljih igrača momčadi koja je senzacionalno prošla skupinu.

Srednji branič PEPE (Portugal)
Zajedno s kolegom Brunom Alvesom bio bi proglašen za najbolji stoperski par, da nema nesreću da je na istom kontinentu sa Španjolcima. Sjajan, siguran i točan na svim utakmicama Portugala. Plaši protivnike, suigračima ulijeva sigurnost. U najužoj konkurenciji za ovu poziciju bio je i Nijemac Mats Hummels, koji je očajnom igrom u polufinalu pokvario do tada besprijekoran turnir.

Srednji branič SERGIO RAMOS (Španjolska)
Kao što su njegove kolege iz veze natjerale da nitko ne pita za Davida Villu, tako je i Realov branič fantastično zamijenio španjolskog zapovjednika obrane Carlesa Puyola. Zajedno s Piqueom potpuno isključio sve suparničke napadače, a osim odličnih igara na Euru, istaknuo se po tome što je imao najviše udaraca na gol od svih braniča - čak sedam. Također, svi slave Pirla zbog "panenke", ali zaboravljaju da je i Ramos istim stilom zabio penal i to u polufinalu, protiv Portugala.

Lijevi bek JORDI ALBA (Španjolska)
Prije turnira, pa čak i tijekom natjecanja po skupinama, svi su na ovoj poziciji vidjeli Colea i Lahma, ali Albina akcija za njegov gol u finalu pokazuju zašto ih je preskočio u ovom izboru i zašto je Barcelona uhvatila "najbolju kupnju igrača koji je briljirao na Euru". Statistički podaci kažu da je tek jedan od dva beka koji je postigao gol (uz Lahma), kao i da je imao čak 410 uspješnih dodavanja, najviše od svih napadača. O tome kolika je opasnost na protivničkoj polovici, govori i ovaj podatak: Samo tri igrača su "preko centra" napravila više od njegovih 325 dodira.

Desni bočni DAVID SILVA (Španjolska)
S dva gola i tri asistencije istaknuo se kao igrač koji je bio "krivac" za najviše golova na Euru. Brz, neuhvatljiv, imao je lošijih trenutaka, ali sjajan u finalu.

Centralni vezni ANDREA PIRLO (Italija)
Suvereni vladar lopte, koji je fantastičnu sezonu iz Juventusa okrunio na EP-u. Ronaldo je imao više udaraca na gol nego svi Englezi zajedno, ali oni su puno više zapamtili Pirla, koji je protiv njih imao 131 točno dodavanje. Sjajno je dijelio lopte, dirigirao igrom, izvodio prekide. Ukratko, bio sve ono što bi smo u kontinuitetu željeli gledati i od Luke Modrića u hrvatskom dresu.

Centralni vezni XAVI (Španjolska)
Na Euru je potvrdio ono što svi znamo: Da je ključni igrač Barcinih i Furijinih uspjeha, koji s centra dirigira igrom prema naprijed. Sa 136 točna dodavanja na jednoj utakmici (protiv Irske) drži rekord Eura. Protiv Portugala je došao do 949 točnih dodavanja na turniru, čime je službeno pretekao Zinedinea Zidanea, koji je do tada držao rekord s 843 precizna pasa na EP-u. Također, njegova su proigravanja rezultirala sa čak 25 šuteva na gol.

Lijevi bočni ANDRES INIESTA (Španjolska)
Šteta je što je čak 11 puta pucao na gol bez da ga je pogodio, jer igrač koji brzim proigravanjima i utrčavanjima održava španjolski način igre, svakako je zaslužio ono što je uspio u finalu SP-a. Zajedno sa Xavijem je duša pobjedničke Španjolske.

Polušpica CRISTIANO RONALDO (Portugal)
"Late bloomer" Eura je nakon loših izdanja protiv Njemačke i Danske ukazivao da će ovo biti još jedno veliko natjecanje na kojem nije kadar u reprezentativnom dresu ponoviti sjajne igre iz klubova. Protiv Nizozemske odigrao najbolju utakmicu otkad nastupa za Portugal, a golom protiv Češke odveo svoju momčad u polufinale. Protiv Španjolske opet nije bio na razini koja se od njega očekuje, kao ni kada je, prema Nanijevim riječima, tražio da puca zadnji penal kako bi pobrao slavu u slučaju pobjede. Da ne bi ispalo kako ga samo kudimo, dodajmo da je sa čak 37 udaraca na gol, prvi šuter Eura.

Napadač: MARIO BALOTELLI (Italija)
Iako je Ganac, postao je prvi Talijan koji je na EP-u postigao tri gola. Redikulozno ponašanje često zamagljuje koliko je sjajan nogometaš. Kao što je Ronaldo u ovoj momčadi samo zbog utakmice protiv  Nizozemske, tako bi i Balotelli zaslužio mjesto u špici da je odigrao jedino polufinale protiv Njemačke. Malo je igrača koji do 21. godine u životopisu imaju takav meč na najvećoj pozornici. Daleko najopasniji među Azzurima, sa čak 25 šuteva na gol.

Pročitajte više