Monte Carlo ostaje neosvojivi Masters za Federera: Wawrinka slavio u švicarskom finalu

Foto: Guliver Image/Getty Images

STANISLAS WAWRINKA pobijedio je Rogera Federera u finalu ATP turnira iz Masters 1000 serije u Monte Carlu. Do tek druge pobjede (4:6, 7:6(5), 6:2) u 15 susreta protiv slavnijeg sunarodnjaka, došao je nakon dva sata I 14 minuta.

Uz ovaj meč vezane su I dvije zanimljivosti: Wawrinka je I do jedine pobjede na Federerom prije ove, došao na zemlji Monte Carla 2009. godine. Uz to, ovo je bio prvi švicarski finale na ATP Touru od 2000. kada je Marc Rosset u Marseilleu bio bolji od tada 19-godišnjeg Federera.

Federer je bolje krenuo u ovo finale i u petom gemu došao je do breaka za osvajanje prvog seta, što je , Wawrinki bio prvi izgubljeni turniru, ali to ga nije omelo.

Već u drugom gemu drugog seta oduzeo je servis sunarodnjaku, ali prednost nije dugo držao, jer mu je Federer uzvratio već u sljedećem gemu. Set je odlučen u tie-breaku, u kojem je Wawrinka izborio treći set. Tu je s dva uzastopna breaka na početku izborio pobjedu.

 

Wawrinku je ovo sedmi naslov u karijeri i treći ove godine nakon Chennaija i Australian Opena, ali mu je prvi na turniru serije Masters 1000. Federer je ostao na 78 naslova, a ovo mu je bio 39. poraz u finalima. Monte Carlo ostaje jedan od samo tri Masters 1000 turnira koje nikad nije osvojio.

 

Pročitajte više