"Mozgovi" regionalne košarke tek nakon osam mjeseci shvatili što su dogovorili s Euroligom!?

Foto: Screenshot

GOTOVO šest mjeseci nakon početka sezone i dalje nije poznato koji će klubovi iz regije imati pravo nastupa u košarkaškoj Euroligi sljedeće sezone.

Prije nešto manje od godinu dana vodstvo Eurolige, uz pristanak čelnika "jadranske lige", odlučilo je prvacima Hrvatske, Srbije i Slovenije uskratiti pravo nastupa u elitnom natjecnju kako bi se povećala važnost regionalne lige.

Vodstvo ABA lige mjesecima je tvrdilo kako će prvak i pobjednik regularnog dijela prvenstva dobiti pravo na plasman u Euroligu, a trećeplasirani klub igrao bi kvalifikacije. No, iz Eurolige, koja ABA ligu računa kao jedno nacionalno prvenstvo, tvrde da je došlo do nesporazuma.

Problem je nastao zbog različite terminologije. Euroliga pozicije u prvenstvu klubovima može priznati tek nakon završetka lige, što znači tek nakon Final Four turnira, a nikako ranije, što znači da je nemoguće odrediti pobjednika regularnog dijela sezone kao kandidata za Euroligu.

Igokea prijeti istupanjem iz ABA lige, ako izgubi mjesto u Euroligi

Do sada je vodeća Igokea slovila za sigurnog predstavnika u Euroligi sljedeće sezone, neovisno o raspletu završnog turnira, ali nakon što je im je nastup postao upitan, vodstvo kluba iz Bosne i Hercegovine zaprijetilo je i istupanjem iz ABA lige sljedeće sezone. "Što smo onda radili proteklih osam mjeseci?", pitaju se čelnici momčadi iz Laktaša, koji su gotovo cijelu sezonu proveli na vrhu.

Umjesto njih, u najjače europsko klupsko natjecanje išli bi finalisti Final Four turnira.

Priopćenjem je Euroliga poručila kako su zbog nesporazuma spremni na kompromis, ali samo ove sezone, no detalji će se znati nakon završetka sastanka kojeg čelnici tog natjecanja vode s predsjednikom ABA lige. Iz Eurolige su poručili kako njihovi pravilnici određuju tko ima pravo nastupa u njihovom natjecanju, a ne statuti nacionalnih ili drugih liga.

"Pregovori su u tijeku. Pokušat ćemo naći rješenje za ovu sezonu da nitko ne bude oštećen. Optimističan sam, Euroliga nam je uvijek izlazila ususret. Do srijede ćemo sve znati", poručio je direktor ABA lige Roman Lisac u razgovoru za Telegraf.rs.

Pročitajte više