Navijačka terevenka na Starom trgu

ZA VRIJEME Europskog prvenstva donosimo vam dnevnik "Optička warka", drugačiji pogled na cirkus koji će gostovati u Poljskoj sljedećih mjesec dana.

> Ekskluzivno: Indexova kamera među navijačima u Poznanju - ovako izgleda kad igra Hrvatska!

Slike pijane terevenke irskih i hrvatskih navijača u pitoresknom centru Poznanja dat će za pravo emotivnim anglofilima koji tvrde da su Irci i Hrvati dva naroda bratska, koja su toliko propatila pod tuđinskom čizmom, a na koncu postali i ostali slobodni na braniku domoljublja i katoličke vjere, međutim činjenica je da hrvatske navijače s Ircima u nedjelju nije povezivalo ništa doli Eura i količine promila alkohola u krvi.

Ali zabava je bila ono prava. Na jednoj polovici osam tisuća hrvatskih navijača okupljeni oko rokoko fontane rimskoj božici Prozerpini, a na drugoj 20 tisuća Iraca s uzdignutim tenisicama u čast brončane žene iz Bamberga* koja se nakon stotinu golišavih godina ogrnula irskom zastavom. Irci su možda bili glasniji, ali Hrvati nedvojbeno luđi. Kao pripadnici GSS počeli su se verati sa zastavama u ruci po okolnim zgradama, a u sat vremena stara jezgra Poznanja izgledala kao Trg Plein u Haagu nakon prvostupanjske presude Gotovini i Markaču.

Dovitljivi "Delboy" Poljaci u čudu su gledali u što im se pretvorio grad, a onda su prihvatili igru i uzvratili jednako vješto. Razletjeli su se centrom kao maslačci, a ubrzo je na trgu osvanulo pet velikih kanti za smeće prepunjenih ledom u kojem su se lješkarile limenke popularnog piva Warka. Petnaest zlota(27 kuna) jedno pivo pa ti pij i radi gluposti. Niski udarac i visoki profit, ali još kvalitetnija fešta. Uslijedilo je standardno paljenje motorskih guma, trube i trubice, a da bi se jedini hrvatski barjak zavijorio trgom poslužio je stativ za kameru.

Irci imaju drugačiju vrstu zabave. Maske Trapattonija, golemi paneli Heinz majoneze i glupasti zeleni kombinezoni, u kojima su izgledali kao radnici Peveca. No zato su miroljubivi, pristupačni i skloni simbiozi.  Na jedan dan Đoković i Srbija postali su državni neprijatelji broj 1, a nemali broj Iraca okušao se i kao back vokal u izvedbama hrvatskih navijačkih pjesmama. Ništa drugačije nije bilo ni na stadionu, a pojedinačni incidenti više su rezultat žestokog pijanstva doli mržnje prema nedvojbeno nogometno talentiranijim Hrvatima.

Ujutro sve je bilo po starom, Irci i Hrvati iščezli su iz grada, a na ulicama Poznanjja stasale su nove generacije mladih nogometaša inspiriranim moćnom partijom Hrvatske. Neizbrisiva je slika osmogodišnjeg dječačića koji je povukao kontru na školskom igralištu, opalio s desetak metara i proparao željeznu žicu iza gola uzviknuvši: "1:0 Chorwacja".

* prvi doseljenici i osnivači Poznanja stigli su iz njemačkog gradića Bamberga

Pročitajte više