Odbrojavanje uz Index i "Čudo u Bernu" : Još 73 dana do SP

Foto: Fotomontaža Index

OSTALO je još 73 dana do početka najiščekivanijeg događaja godine, do početka Svjetskog prvenstva u zemlji u kojoj je ova igra puno više i od samog života, u Brazilu. Index s vama odbrojava dan po dan, sve do spektakularnog otvaranja u Sao Paolu, kada će cijeli svijet gledati Brazil i Hrvatsku. Prisjećamo se s vama najljepših pogodaka u povijesti svjetskih prvenstava. Odbrojavanje je počelo!

 73. Helmuth Rahn: Zapadna Njemačka - Mađarska 3:2, finale SP u Švicarskoj 1954.

Nikada se nije dogodilo da je jedna reprezentacija bila toliki favorit za osvajanje naslova svjetskih prvaka, kao što je to bila reprezentacija Mađarske uoči Mundijala 1954. u Švicarskoj.

''Laka konjica'' kako su ih zvali, godinama nije znala za poraz. Ne samo to, ona je svoje protivnike, gazila, mljela, ponižavala, neovisno o kojem rivalu se radilo. Godinu dana prije prvenstva došli su u goste prepotentnim Englezima, koji su unatoč blamaži na svjetskom prvenstvu u Brazilu 1950. bili uvjereni da su najbolji na svijetu.
 
"Laka konjica" - Najdominantnija ekipa u povijesti
 
U "Meču stoljeća", kako su tu utakmicu nazvali britanski mediji Mađari su u hramu engleskog nogometa Wembleyu, pokazali Otočanima tko je gazda i slavili su s 6:3, a uzvrat, uzvrat u Budimpešti je bio pljuska nad pljuskama. Čak 7:1 za Puskasa, Kocsisa, Czibora, Bozsika i ostatak družine.
 
S druge strane, nakon sportskih sankcija koje je također morala istrpjeti, na najveću nogometnu smotru vratila se i reprezentacija Njemačke. Bez obzira na solidan sastav kojeg su imali, nitko im nije davao veće izglede. Ždrijeb je baš Mađare i Nijemce stavio u istu grupu.
 
 
No, početak turnira potvrdio je predviđanja donesena uoči turnira. Nikad ni jedna reprezentacija nije imala početak kao što su imali Mađari. U dvije utakmice čak 17 golova. Korejanci su dobili 9 komada, a meč s Njemačkom završio je 8:3.
Nijemci su se ipak provukli dalje nakon majstorice s Turskom.
 
Nijemci sve opasniji
 
Mađari su najprije u četvrtfinalu s 4:2 svladali Brazil, a zatim u polufinalu istim rezultatom i Urugvaj.
 
S druge strane, Nijemci su prvo iznenađujuće dobili Jugoslaviju s 2:0, a onda su u polufinalu pregazili sjajnu Ocwirkovu Austriju s 6:1.
 
Unatoč evidentnom dizanju forme, Njemačkoj ipak nitko realan nije davao nikakve šanse. I finale je počelo po takvom scenariju. Prvo Puskas, a onda i Czibor u prvih osam minuta zabijaju i svi su očekivali novu katastrofu Nijemaca.
 
Čudo u Bernu
 
Međutim, Morlock samo dvije minute kasnije smanjuje na 2:1, a u 18. minuti Rahn nakon kornera poravnava rezultat.
 
Mađari, koji nisu na ovako nešto navikli pomalo su u šoku, a Nijemci s ubrizganom injekcijom samopouzdanja daju sve od sebe. Drugo poluvrijeme počelo je s neviđenom dominacijom Mađara. Kocsis pogađa vratnicu, Hidegkuti gredu, a vratar Turek brani sve ostalo.
 
I kad su svi očekivali produžetke, opet Helmuth Rahn u 84. minuti zabija za najveću senzaciju u povijesti nogometa, senzaciju koja je ušla i u povijesne knjige kao ''Čudo u Bernu''.
 

Pročitajte više