Odlazi van Nistelrooy, a nepravda ostaje: Drugi najbolji strijelac u povijesti, a nikada prvak Europe



LEGENDARNI nizozemski napadač Ruud van Nistelrooy objavio je kraj nogometne karijere. "Hvala što ste došli na pressicu, hvala mojoj obitelji i prijateljima. Jučer sam odigrao svoju posljednju profesionalnu utakmicu. Moj je veliki san bio igrati u Ligi prvaka s Malagom, ali za mene je vrijeme da kažem zbogom Igranje na vrhunskoj razini natjeralo me na priznanje da sam dosegao svoj limit. Iako mi je teško zbog ovake odluke, s druge mi je strane drago što sam ju donio", rekao je Nistelrooy.

Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooy karijeru je počeo u Den Boschu 1993. godine, a nakon tri sezone i 17 golova u 69 utakmica prešao za 400 tisuća eura u Heerenveen. Nakon samo jedne sezone u kojoj je u 31 utakmicu zabio 13 golova kupio ga je PSV za rekordnih 6.5 milijuna eura. U dresu kluba iz Eindhovena Nistelrooy je odigrao 91 susret u svim natjecanjima, zabivši sjajnih 75 golova. Sjajni nastupi u PSV-u zaintrigirali su Alexa Fergusona koji ga je u ljeto 2001. godine doveo za čak 23 milijuna eura. Nistelrooy je punih pet sezone briljirao na Old Traffordu, postavši ponajbolji napadač na Otoku.

Zabio sjajna 382 gola u karijeri i osvojio pet naslova prvaka prvaka u tri zemlje

U 219 utakmica zabio je čak 150 golova, da bi 2006. godine za 24 milijuna eura prešao u madridski Real. Rasni golgeter nastavio je nemilice trpati na Santiago Bernabeu, u dvije sezone zabivši 53 gola. Posljednje dvije godine u dresu kraljevskog kluba zbog ozljeda se nije naigrao, da bi 2009. potpisao za HSV. U 44 utakmice zabio je 17 golova, nakon čega se zaputio u Malagu, svoj posljednji klub u karijeri. Odigrao je 32 utakmice uz pet golova, čime je došao ukupno do 347 golova u 589 utakmice tijekom nevjerojatne klupske karijere. Za reprezentaciju je igrao od 1998. do 2011. godine, skupivši 70 nastupa i 35 golova.

Nistelrooy je nakon Kluiverta s 40, Bergkampa s 37 golova, treći najbolji strijelac u povijesti Oranja. 35-godišnji Nistelrooy osvojio je dva naslova prvaka Nizozemske, naslov prvaka Engleske te dva naslova prvaka Španjolske. Dvaput je bio najbolji strijelac Eredivisije, dvaput nizozemski igrač godine, najbolji napadač Lige prvaka 2002., najbolji golgeter Premierlige 2002., triput najbolji strijelac Lige prvaka te najbolji strijelac španjolske lige. Ruud van Nistelrooy je s 60 gola drugi najbolji strijelac u povijesti Lige prvaka. Ispred njega je samo Raul s 11 golova više. Jedina velika nepravda ostaje to što Ruud nikada nije osvojio naslov prvaka Europe

Pročitajte više