Pogledajte pet najboljih utakmica na Europskim prvenstvima

UTAKMICU polufinala Europskog prvenstva između Francuske i Portugala iz 1984. godine, time.com izabrao je za najbolju utakmicu u povijesti tog natjecanja. Michel Platini je zabio gol Portugalcima u 119. minuti i odveo svoju momčad u finale.

Pet najboljih utakmica Europskih prvenstava u izboru time.com: 

5. Nizozemska - SSSR 2:0, 1988.

Finale u Münchenu najviše je  ostalo upamćeno po čudesnom pogotku Marca van Bastena u 54. minuti. Najbolji strijelac tog europskog prvenstva opalio je iz mrtvog kuta, a lopta je u neobjašnjivoj putanja završila u mreži Rinata Dasajeva. Ranije je na utakmici Ruud Gullit doveo Nizozemce u vodstvo. Nizozemskoj je naslov iz 1988. jedini u povijesti na velikim natjecanjima.

4. Češka - Nizozemska 3:2, 2004.

Utakmica Češke i Nizozemske je jedna od najofenzivnijih i najkvalitetnijih ikad odigranih. Prvi gol postignut je u četvrtoj minuti, Arjen Robben je asistirao Wilfredu Boumi. Petnaest minuta kasnije bilo je 2:0. Odlična akcija Nizozemske završila je pogotkom Ruuda van Nistelrooya. Jan Koller, 202 centimetra visoki napadač Češke, smanjio je u 23. minuti rezultat na 2:1.

Česi su izjednačili u 71. minuti, Pavel Nedved je ubacio loptu u kazneni prostor, Koller ju je prsima spustio Milanu Barošu koji je postigao golčinu snažnim volejem. Dvije minute prije kraja utakmice, Vladimir Šmicer pogodio je za pobjedu Češke i plasman u četvrtfinale. Nizozemska je nakon ovog poraza bila u teškoj situaciji, u posljednjem kolu trebala im je pobjede protiv Latvije i da Česi ostanu neporaženi protiv Njemačke. Nizozemci su slavili s 3:0, dok je Češka odigrala još jednu odličnu utakmicu i s 2:1 pobijedila Njemačku.


3. Francuska - Jugoslavija 5:4, 1960.

Prvo Europsko prvenstvo igralo se 1960. godine u Francuskoj, a već prva utakmica bila je fantastična s čak devet golova. Francuska je protiv Jugoslavije 15 minuta prije kraja utakmice vodila s 4:2, a zatim je uslijedio nevjerojatan preokret u svega pet minuta. Najprije je Tomislav Knez smanjio na 4:3, a zatim je legendarna Dinamova devetka Dražen Jerković golovima u 78. i 79. minuti odveo Jugoslaviju u finale.

2. Španjolska - Jugoslavija 4:3, 2000.

Na utakmici u Španjolske i Jugoslavije dogodio se jedan od najvećih preokreta  u povijesti nogometa. Uoči posljednjeg kola u skupini C Jugoslavija je bila vodeća momčad s 4 boda, bod manje imali su Španjolci i Norvežani, dok su Slovenci bili posljednji s jednim bodom.

Nakon pola sata igre Savo Milošević zabio je za vodstvo Jugoslavije, ali do kraja prvog dijela utakmice izjednačio je Alfonso Perez. Pet minuta igre u drugom poluvremenu trebalo je Dejanu Govedarici da zatrese mrežu Santiaga Canizaresa. Samo minutu kasnije Pedro Munitis je postigao gol za 2:2. U 75. minuti slobodan Komljenović je svojim pogotkom gurnuo Furiju na rub ispadanja. Minute su prolazile, izbornik Španjolske Jose Antonio Camacho uveliko je razmišljao o ostavci. Igrala se 93. minuta kada je francuski sudac Gilles Veissiere dosudio jedanaesterac za Španjolsku. Gaizka Mendieta uzeo je loptu i hladan kao špricer s 11 metara izjednačio na 3:3. Furija na tome nije stala, u šestoj minuti utakmice Perez je volejem postigao svoj drugi gol na utakmici.

Plasman u četvrtfinale izborile su i Španjolska i Jugoslavija budući da Norveška nije uspjela pobijediti Sloveniju.

1. Francuska - Portugal 3:2, 1984.

Francuzi su u polufinalu Eura kojem su bili domaćini igrali protiv Portugala. Utakmica je odlično počela za Tricolore, Jean-François Domergue zabio je u 24. minuti. Međutim, 15 minuta prije kraja utakmice Rui Jordao je izjednačio i odveo utakmicu u produžetke. Nakon osam minute igre u produžetku Jordao je postigao svoj drugi gol na utakmici i izgledalo je da će Francuzi ponovo zapeti na korak do finala kao na Svjetskom prvenstvu dvije godine ranije protiv Zapadne Njemačke. Tada su Francuzi u produžecima vodili s 3:1, ali su uspjeli izgubiti utakmicu nakon jedanaesteraca.

Međutim, obrambeni nogometaš Domerque je postigao i svoj drugi pogodak u karijeri u francuskom dresu, a zatim je Michel Platini u 120. minuti utakmice zabio za plasman u finale u kojem je Francuska s 2:0 pobijedila Španjolsku i osvojila prvi naslov na velikim natjecanjima.

Zanimljivo, Francuska je 24 godine kasnije osvojila i prvi svjetski naslov, ponovo na domaćem terenu. U polufinalu protiv Hrvatske Lilian Thuram je poput Domerquea s jedina dva gola u dresu reprezentacije preokrenuo utakmicu i odveo svoju momčad u finale u kojem su razbili Brazil s 3:0.

Pročitajte više