Rasplet sezone: Najžešča borba za ostanak u povijesti Bundeslige, ostali se tuku za Europu

Foto: Hina

OVOG vikenda završava većina europskih nogometnih liga. Iako je malogdje ostalo otvoreno pitanje novog prvaka, još je dovoljno otvorenih pitanja da neizvjesnosti neće nedostajati sve do posljednjih minuta sezone.

Šest bundesligaša u zadnjem kolu lovi ostanak

Bundesligaši će ove subote najranije na teren, već od 15:30. Bayern je novi-stari prvak Njemačke, a Wolfsburg i Borussia Mönchengladbach bore se drugo mjesto u posljednjem kolu. Leverkusen je sigurno četvrti, a nepoznato je tko će uz Schalke u Europa ligu, Ausgburg ili Dortmund.

Najveća borba vodi se o zoni za ostanak, a prvi put u povijesti čak šest klubova ulazi u posljednjih 90 minuta ne znajući hoće li i sljedeće sezone igrati u Bundesligi. Od posljednjeg Paderborna (31 bod) do 13-plasirane Herthe samo su četiri boda razlike. Između su HSV (32), Stuttgart (33), Hannover (34) i Freiburg (34), i svi oni danas igraju utakmicu godine.

Izravne međusobne okršaje za ostanak igraju Freiburg i Hannover te Paderborn i Stutgart, HSV dočekuje Schalke, a Hertha igra kod Hoffenheima.

Valencia i Sevilla u lovu na Ligu prvaka

Napeto je i u španjolskoj Primeri gdje mjesta za Europu još nisu podijeljena. Atletico Madrid drži treće mjesto sa 77 bodova, Valencia zaostaje tri, a Sevilla ima još jedan bod manje. U posljednjem kolu "Šišmiši" kod Almerije love pobjedu kojom bi potvrdili četvrto mjesto i plasman u Ligu prvaka, dok se Sevilla, finalist Europa lige, nada kiksu Valencije i svojoj pobjedi kod Malage. 

Završene su i kalkulacije u donjem dijelu ljestvice, gdje Almeria (32 boda), Eibar (32), Deportivo (34) i Granada (34) još imaju šansu izboriti ostanak. Najlakši posao ima Eibar koji dočekuje već ispalu Cordobu, Granada mora iznenaditi Atletico Madrid, a Almeria Sevillu, dok će najteže biti Deportivu u gostima kod Barcelone.

Na listi strijelaca Cristiano Ronaldo je prvi sa 45 pogodaka, a Lionel Messi zaostaje samo četiri gola i na Camp Nou protiv Deportiva još stigne nadoknaditi zaostatak.

Monaco, Marseille i St. Etienne u borbi za treće mjesto

U Francuskoj će večeras također sve biti jasno. PSG je pokorio konkurenciju, Lyon izborio drugo mjesto, a za treće koje vodi u LP igraju danas Monaco (68 bodova), Marseille (66) i St. Etienne (66).

Momčad Danijela Subašića gostuje kod Lorienta, Marseille dočekuje Bastiju, a St. Etienne Guingamp, s dva tri suparnika su u sigurnoj sredini ljestvice.

Lyonov napadač Lacazette sa 27 golova uvjerljivo predvodi listu strijelaca.

Newcastle i Hull za ostanak, šest godina kasnije

U Engleskoj je Chelsea pod Joseom Mourinhom uzeo naslov prvaka, a iza njega su Manchester City, Arsenal i Manchester United s mjestom u Ligi prvaka. Još su dva otvorena pitanja u Premiershipu, tko će u Europa ligu i tko je treći putnik u drugu ligu.

Liverpool (62 boda), Tottenham (61) i Southampton (60) bore se za dva mjesta koja vode u Europa ligu. U posljednjem kolu u nedjelju "Redsi" gostuju kod Stokea, Tottenham kod Evertona, a Southampton kod Manchester Cityja.

U borbi za ostanak su još Hull City, za koji igra hrvatski napadač Nikica Jelavić, te Newcastle koji ima dva boda više na 17. mjestu. Hull dočekuje Manchester United, a "Svrake" West Ham. Zanimljivo je da je prije šest godina Hull u posljednjem kolu upravo porazom od Uniteda izbjegao ispadanje nauštrb Newcastlea, koji sutra očekuje nešto lakši put do ostanka u ligi. Britanski mediji računaju da će klub koji ispadne iz Premiershipa izgubiti oko 40-50 milijuna funti.

Cityjev Sergio Aguero već je potvrdio titulu prvog strijelca lige, trenutno je na 25 golova.

Talijani još dijele mjesta za Europu

Talijanska Serie A jedina među pet najjačih liga neće završiti ovog vikenda, ali već su poznata tri nova drugoligaša i prvak Juventus. Za drugo mjesto bore se Roma i Lazio s bodom razlike, a rimski derbi igra se u ponedjeljak. Iz sjene s četvrtog mjesta vreba Napoli koji ima samo četiri boda manje od Rome i tri manje od Lazija, ali večeras gostuje kod prvaka iz Torina.

Otvorena je i napeta borba za mjesto u Europa ligi. Fiorentina (58 bodova), Genoa (56), Sampdoria (54), Inter (52) i Torino (51) u posljednja dva kola krvavo će se boriti za UEFA-ine milijune. Genoa i Inter odmjerit će snage međusobno već večeras, a Torino bi mogao prvi otpasti nakon sutrašnjeg gostovanja kod Milana.

Carlos Tevez prvi je strijelac lige sa 20 golova, a slijede ga Icardi (Inter) i Luca Toni (Verona) sa 19 golova.

Pročitajte više