Trapova 40-godišnja trenerska disertacija: Catenaccio i otočki mentalitet idealna kombinacija za uspjeh

PREDSTAVLJANJE reprezentacija za Europsko nogometno prvenstvo nastavljamo skupinom C i izabranom nogometnom vrstom Irske.

> skupina B , , , )

Irci su se na Euro plasirali kao drugoplasirana reprezentacija druge kvalifikacijske skupine kroz baraž s Estonijom. U dvobojima s Rusijom, Armenijom, Slovačkom, Makedonijom i Andorom, Irska je upisala šest pobjeda, tri remija i poraz, osvojivši 21 od mogućih 30 bodova. U prva dva kola igrači Giovannija Trapattonija ostvarili su dvije pobjede, Armenija (0:1) i Andora (3:1), da bi u trećem kolu izgubili u Dublinu od Rusije s 3:2. Uslijedio je remi u Žilini pa dvije važne pobjede protiv Makedonije (2:1 i 2:0). 2.rujna prošle godine Irska je remizirala sa Slovačkom u Dublinu pa se iskupila remijem u Moskvi da bi u posljednja dva kola pobjedama protiv Andore i Armenije osigurala dodatne kvalifikacije. U prvoj utakmici u Tallinu iznenađujuće su slavili s 4:0 da bi u uzvratu odigrali miroljubivih 1:1. Najbolji strijelac u kvalifikacijskom ciklusu bio je Robbie Keane sa sedam golova.





Republika Irska plasirala se na samo jednu kontinentalnu smotru u svojoj povijesti, a bilo je to 1988. godine u Zapadnoj Njemačkoj. Uspjelo je to generaciji predvođenoj Patom Bonnerom, Ronnie Whelanom, Ray Houghtonom, John Aldridgeom, Tony Cascarinom, John Sheridanom i Niall Quinnom, redom kvalitetnim premierligaškim nogometašima. Irci su izvukli tešku skupinu sa SSSR-om, Nizozemskom i Engleskom. U prvoj utakmici 12. lipnja 1988. godine u Stuttgartu Irska je golom Houghtona iz 6. minute napravila senzaciju pobijedivši Englesku. Tri dana kasnije uslijedio je susret protiv SSSR-a. 1:0 poveli su golom Whelana, a 15-tak minuta prije kraja konačnih 1:1 postavio je sjajni sovjetski napadač Oleg Protasov. U posljednjoj utakmici skupine Ircima je trebao bod protiv Nizozemske za prolazak dalje, međutim Oranje su golom Kiefta osam minuta prije kraja ostvarile vrijednu pobjedu, plasiravši se kao drugoplasirana reprezentacija u polufinale. Nizozemska se kasnije okitila naslov prvaka Europe, pobijedivši SSSR u finalu.





73-godišnji Trapattoni najstariji je izbornik na Euru, a nogometnu karijeru započeo je davne 1959. godine u Milanu, gdje je igrao punih 12 godina. Karijeru je završio u Vareseu 1972. godine, a u međuvremenu je upisao i 17 nastupa za reprezentaciju. Trenersku karijeru započeo je odmah nakon što se oprostio od profesionalnog nogometa, vodeći juniorsku ekipu Milana. 1974. godine preuzeo je A momčad, da bi dvije godine kasnije prešao u Juventus, koga je vodio punih 10 godina. Pet godina potom proveo je u dresu Intera, a onda opet tri u Juventusu. Sredinom devedesetih u dva navrata vodio je minhenski Bayern, Cagliari te Fiorentinu, da bi početkom novog milenija kao kruna trenerske karijere stigao poziv Azzurra. 2004. godine preuzeo je Benficu, 2005. Stuttgart, 2006. Red Bull Salzburg, da bi od ljeta 2008. godine postao trenerom Irske. U karijeri je osvojio sedam naslova prvaka Italije, naslov prvaka Njemačke, Portugala i Austrije, dva talijanska i jedan njemački Kup, Ligu prvaka, triput Kup Uefa, Kup Kupova, Superkup i Interkontinetalni kup. Na klupi Irske ostvario je 20 pobjeda, 15 remija i samo osam poraza u 44 dvoboja.





31-godišnji Keane jedan je od najboljih europskih strijelaca u posljednjih deset godina i s 53 reprezentativna gola jedan od najboljih internacionalnih golgetera u povijesti. Karijeru je počeo 1997. godine u Wolvesima za koji je u dvije sezone zabio 24 gola. 1999. godine prešao je u Coventry, a već sljedeće u Inter, gdje se na koncu ipak nije snašao. Vratio se potom u Leeds da bi nakon dvije sezone prešao u Tottenham, gdje je igrao punih šest godina i postigao preko 120 golova. 2010. igrao je na posudbi u Celticu, 2011. u LA Galaxyju i West Hamu, da bi prvu polovicu 2012. godine proveo u Aston Villi. Ukupno je u karijeri odigrao 578 utakmica, a zabio 220 golova. Za reprezentaciju je debitirao još 1998. kao 18-godišnjak, a do danas je skupio 116 nastupa uz spomenutih 53 gola. Prema Transfermarktu vrijedi oko šest milijuna eura.



Irska će na Euru igrati u standardnoj 4-4-2 formaciji, a na terenu bi to trebalo izgledati ovako: Given - Ward, O`Dea, Ledger, O`Shea - Mcgeady, Whelan, Andrews, Duff - Keane, Long. Radi se o čvrstoj i kompaktnoj momčadi koja u McGeadyju i Duffu ima kreativce i individualce koji mogu riješiti utakmicu. Tu je i golgeter Keane te iskusni vratar Given. Obrana je daleko najlošiji dio irske reprezentacije i to je nešto što bi kvalitetne momčadi trebale znati iskoristiti- Što mogu na Euru? Teško je reći. Ukoliko na startu izgube od Hrvatske, vjerojatno slijedi raspad sistema. Ukoliko na ludilo pobijede, sve je moguće pa i četvrtfinale.





Vratari: Shay Given (Aston Villa), Keiren Westwood (Sunderland), David Forde (Millwall)

Obrana:
John O’Shea (Sunderland), Richard Dunne (Aston Villa), Sean St Ledger (Leicester City), Stephen Ward (Wolverhampton Wanderers), Paul McShane (Hull City), Stephen Kelly (Fulham), Darren O’Dea (Glasgow Celtic)

Vezni red: Keith Andrews (West Bromwich Albion), Glenn Whelan (Stoke City), Darron Gibson (Everton), Damien Duff (Fulham), Aiden McGeady (Spartak Moscow), Stephen Hunt (Wolverhampton Wanderers), Paul Green (Derby County), James McClean (Sunderland)

Napad:  Robbie Keane (LA Galaxy), Kevin Doyle (Wolverhampton Wanderers), Simon Cox (West Bromwich Albion), Jonathan Walters (Stoke City), Shane Long (West Bromwich Albion)

Pročitajte više