NA GOSTOVANJU

Ako nešto žele, Modri to moraju napraviti večeras. Mi kod kuće rušimo velikane

Foto: Index, EPA

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju i analiziraju bitne sportske događaje. Kolega Jorge Ferreira Fernandes, novinar "Zerozera" iz Portugala, javlja posljednje detalje iz tabora Benfice i najavljuje povijesni susret za Dinamo u osmini finala Europa lige na Maksimiru (18:55).

Htio bih ponuditi igračima Dinama malo optimizma uoči naših susreta, ali teško mi je pronaći razlog. U ovom trenutku Benfica igra sjajan nogomet, a ako izuzmemo susret u Liga kupu, nanizali su 11 pobjeda i remi u svim natjecanjima uz 40 postignutih i svega osam primljenih golova. Vrhunac niza stigao je proteklog vikenda kad je na gostovanju pao veliki rival Porto, a Benfica se probila na prvo mjesto ljestvice. Ono što me posebno impresioniralo, iako je Porto dominirao i imao vodstvo, jest to što su igrači Brune Lagea pokazali nevjerojatan karakter.

Nakon tako zahtjevne utakmice može se očekivati da trener napravi nekoliko promjena, no sve to ne bi trebalo previše utjecati na prezentaciju portugalske momčadi, za koju je gostovanje u Zagrebu, nakon onog u Istanbulu kod Galatasaraya, ipak rutinski dvoboj. Ako žele nešto napraviti, Modri moraju to učiniti Zagrebu jer će u uzvratu Benfica biti u najboljem sastavu, a na tom terenu padaju i najbolje momčadi svijeta. Da rezimiram, Benfica je veliki favorit i bilo bi pravo čudo da se Dinamo provuče dalje.

Uzlet Benfice i čudo od djeteta 

Uzlet Benfice podudara se s dolaskom trenera Lagea koji od samog početka forsira brz, opasan i prije svega prepoznatljiv nogomet s pravim idejama. Igrači su s vremenom dobili samopouzdanje i danas nema gotovo nikakve razlike kad se Benfica brani ili juri rezultat tijekom devedeset minuta. Lage je u prvoj momčadi promovirao i nekoliko mladih igrača poput Joaa Felixa, Florentina i Ferra, a stvorila se klima napretka u kojoj je svaki igrač napravio korak više u svojoj karijeri.

Teško je prognozirati sastav u kojem će Benfica istrčati na Maksimir, ali očekujem sljedeće: na golu će biti Vlachodimos, a u posljednjoj liniji s lijeva na desno Grimaldo Dias, Ferro i Corchia, koji će zamijeniti kapetana Almeidu, u sredini terena zaigrat će Gabriel i Florentino umjesto Samarisa, dok će na desno umjesto Pizzija Živković, a lijevo umjesto Rafa Silve - Cervi. Usamljeni napadač bit će ove sezone nezaustavljivi Haris Seferović, a iza njega čudo od djeteta Joao Felix.

Krovinović je jako daleko od prvog sastava 

Sigurno vas zanima situacija s Filipom Krovinovićem, koji je prošle sezone bio jedna od najvećih nada u veznom redu Benfice, ali i u okvirima europskog nogometa. I dalje vjerujem da je riječ o igraču ekstra klase, međutim ozbiljna ozljeda ostavila je veći trag nego što se očekivalo. Otkako se vratio Krovinović nije ni sjena igrača kakav je bio, tako da je u ovom trenutku prilično daleko od prve momčadi. Nadam se da će pronaći put natrag jer bila bi prava šteta da u potpunosti ne ispuni svoj potencijal.

U Europi se prate igrači Dinama - Olmo Majer, Gojak...

Dinamo? U Portugalu smo donekle upoznati sa snagom hrvatskog prvaka. Modri su poznati kao čvrsta i organizirana momčad koju je teško probiti, pogotovo ove sezone pod trenerom Bjelicom, kad su ostvarili povijesni uspjeh. Momčad koja godinama niže trofeje u domaćem natjecanju i koja je izbacila toliko mladih i talentiranih igrača nikad se ne smije podcijeniti. Svi europski velikani znaju da moraju s pažnjom promatrati igrače koji stasaju u Maksimiru, a vidim da puno talenta ima i u ovoj generaciji: od Danija Olma kojeg svi imaju na piku, do Lovre Majera i Amera Gojaka za koje se još toliko ne zna, ali koji po meni imaju veliku budućnost.

Kao što vjerojatno znate, jedan izniman talent upravo stasa i u momčadi Benfice. Riječ je o Joau Felixu kojeg mediji svakodnevno bombardiraju bajkovitim transfernim odštetama. U takvoj stvarnosti, u kojoj se svaki dan piše o stotinama milijuna eura, nije se lako koncentrirati na nogomet, ali mislim da sam do sada Felixa prilično dobro upoznao i da neću pogriješiti ako kažem da je on unatoč svojoj mladosti, dovoljno zreo i odgovoran da se ne zamara novinskim spekulacijama. Svjestan je i on da će, ako odigra na vrhunskom nivou do kraja sezone i podigne koji trofej, najviše pomoći upravo sam sebi.

Za kraj bih želio prokomentirati i najave Torcide da će pomoći No Name Boysima u organizaciji gostovanja te njihovu želju da budu na južnoj tribini Maksimira. Podignula se prevelika buka, a osobno ne vidim ništa sporno u tome. Suradnja Torcide i No Name Boysa traje već gotovo četvrt stoljeća, od davne 1994. godine, i u međuvremenu se pretvorila u pravo prijateljstvo. Za mene su takva prijateljstva sastavni dio nogometne i navijačke koreografije i potpuno ih podržavam, naravno, ako ne uključuju nasilje.

Pročitajte više