SP U KOŠARCI

Amerikanci započeli pripreme za SP nakon što im je otkazalo 30 zvijezda

Foto: Getty Images / Guliver Image

OPORAVAK od ozljede, rođenje djeteta, snimanje filma... To su samo neki od razloga kojima su se NBA zvijezde pravdale za odbijanje nastupa za američku reprezentaciju na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Kini.

S originalnog popisa izbornika Gregga Popovicha, na kojem je bilo 35 imena, ostala su samo petorica. I sad ta petorica, još deset naknadno pozvanih te 14 mladića koji će im sparirati započinju pripreme. Okupili su se jučer u Las Vegasu.

Popovich će u Kinu, kao i ostali izbornici, povesti 12 igrača, ali nije isključeno da će na popisu biti i netko od 14-orice iz tzv. Izabrane momčadi.

"Iskreno, uopće se ne brinem. Bit će nam zabavno", rekao je samouvjereno Jerry Colangelo, direktor američke reprezentacije, podsjetivši da je i na posljednja dva SP-a SAD u sastavu od 12 igrača imao po šestoricu mlađih od 25 godina, a tako će vjerojatno biti i ovaj put. 

Jedina je razlika u tome što su baš oni inzistirali na promjeni sustava natjecanja kako bi njihovim igračima SP bio atraktivniji i kako bi na njega mogli slati najveće zvijezde. Toliko o tome.

Najveća zvijezda od 15 igrača s glavnog popisa je Kyle Lowry, playmaker Toronto Raptorsa, kojem je motivacija vjerojatno prilika da u istoj godini osvoji NBA prsten i naslov svjetskog prvaka, no on je ovog ljeta operirao palac i još nije sigurno hoće li dobiti zeleno svjetlo za nastup.

Od razigravača tu je još novi član Bostona Kemba Walker pa je baš to pozicija na koju bi mogao upasti netko od mlađih iz Izabrane momčadi, poput De'Aarona Foxa iz Sacramenta.

Ostatak popisa čine bekovi Marcus Smart (Boston), Donovan Mitchell (Utah), krila Harrison Barnes (Sacramento), Jaylen Brown (Boston), Kyle Kuzma (L.A. Lakers), Khris Middleton (Milwaukee), Jayson Tatum (Boston), P.J. Tucker (Houston) i Thaddeus Young (Indiana) te centri Brook Lopez (Milwaukee), Bam Adebayo (Miami), Myles Turner (Indiana) i Mason Plumlee (Denver).
 

Pročitajte više