TV PRAVA

Brbić naletio na Šukera i Štimca u restoranu. "Kakve to ima veze s TV pravima?"

Foto: Baza EVA / Hina

VIJEST o slučajnom susretu Marina Brbića, Davora Šukera i Igora Štimca u jednom zagrebačkom restoranu na Gornjem gradu dobila je širok prostor u izvještajima o sastanku oko TV prava koji se tog jutra dogodio u sjedištu HNS-a.

No krenimo redom.

Marin Brbić, Hajdukov predsjednik, bio je jedan od predstavnika klubova koji su stigli u Savez na predstavljanje ponuda pristiglih na natječaj za pregovore o prodaji TV prava HNL-a (sedam narednih godina plus moguće još tri dodatne). S obzirom na to da su proteklo desetljeće obilježili štetni poslovi i prodaja HNL-a u bescjenje po ugovorima koje je malo tko vidio, a oko njih i danas vlada omerta, Damir Mišković koji predvodi HNS u ovom poslu sugerirao je da se sada krene transparentno, do mjere kako to rade europski poslovnjaci. Tako su predstavnici klubova - koji prema aktualnim ugovorima dijele siću od prodaje svog proizvoda preko HNS-ovih posrednika, a ugovore nikad nisu dobili na uvid - potpisali izjavu o tajnosti podataka da bi vidjeli, navodno, samo zatvorene kuverte, njih sedam. 

Nitko ništa nije vidio, no svi znaju gotovo sve: ponuda je sedam, a poslali su ih Ivica Blažičko i tvrtka VOX-nogomet, srpska Arena sport, potom Sportklub, regionalni igrač sa sjedištem u Luksemburgu, Hrvatski telekom te tvrtke iz Švicarske, Švedske i Slovenije.

Hajduk se nakon sastanka pobunio i ironizirao HNS-ovu transparentnost jer smatra da klubovi moraju aktivno sudjelovati u pregovorima dok o prodaji TV prava ovisi dobrim dijelom njihova budućnost. Brbić je poručio kako su prvoligaši poslužili kao paravan za transparentnost Saveza koji glumi pokazujući zatvorene kuverte.

HNS im je obećao pokazati sve na kraju pregovora, a tek kroz mjesec dana će se doznati hoće li krenuti licitacija s tvrtkama koje su se javile na natječaj. 

Šuker i Štimac na ručku, Brbić samo u prolazu

"Proces je u potpunosti netransparentan, ništa se u HNS-u ne mijenja", rekao je predsjednik Hajduka nakon sastanka u HNS-u i dodao da na njemu uopće nije bio (ionako fiktivni) predsjednik HNS-a Davor Šuker. 

Damir Mišković, mastermind projekta i prvi dopredsjednik Šukera, sve je nadgledao iz Dubaija. U HNS-u kažu da se Hajduk složio s procesom tijekom sastanka i da je odluka bila jednoglasna, da bi nakon sastanka počeli prigovori iz Splita.

"Nije tu bilo odluke, a mi smo protestirali i tijekom sastanka jer smatramo da je prije svega ponuda na sedam plus tri godine preduga u ovom neizvjesnom vremenu te jer mislimo da klubovi moraju sudjelovati u ovome. Hajduk je kao najgledaniji klub HNL-a morao sudjelovati u pregovorima, ne kao dio HNS-a, već kao partner i subjekt koji gledanošću najviše doprinosi povećanju vrijednosti TV prava hrvatske lige", tvrdi Brbić.

Nakon sastanka u HNS-u Hajduk je izdao i službeno priopćenje, a Brbić se uputio na ručak. Tu je došlo do susreta s Davorom Šukerom, koji je sjedio u društvu bivšeg suigrača i izbornika Igora Štimca. Razvila se priča o ugodnom susretu i srdačnom javljanju, no Brbić to demantira.

"Taj susret trajao je desetak sekundi. Smijem se kad čujem da to netko stavlja u kontekst prodaje TV prava, iako to možda nije smiješno, znaju oni koji pišu. Naletio sam na Šukera u restoranu i pristojno i kurtoazno pozdravio. Ne zanima me drugo, ni s kim je bio ni što priča za ručkom. Naše mišljenje o postupku prodaje TV prava je jasno, to nije transparentno i to je tema", zaključuje Brbić. 

Objed Štimca i Šukera, moguće, zanimljiv je i ima obrise vijesti onima koji nisu pratili njihovu suradnju u upravljačkim strukturama HNS-a, no većini je još u friškom sjećanju što su sve u u borbi za vlast u hrvatskom nogometu izgovorili i podmetnuli jedan drugome i što su sve odradili da bi preko "velike pomirbe" u taboru Zdravka Mamića danas mogli zajedno gostiti u jednom zagrebačkom restoranu. 

Pročitajte više