Collina se fura na Mamića: Prekidao bi utakmice zbog pogrdnih navijačkih poruka



NE SAMO rasističko, već bilo kakvo navijačko vrijeđanje tijekom nogometne utakmice, imat će ubuduće za posljedicu prekid meča.

Prijedlog je u Londonu na konferenciji Lideri u nogometu iznio bivši ponajbolji svjetski sudac Pierluigi Collina, koji danas sjedi u Sudačkoj komisiji Uefe.

"Ne vidim razloga zašto suspenzija nogometne utakmice zbog rasističkog ne bi bila proširena na suspenziju zbog vrijeđanja bilo kakve druge vrste. Mislim da nogomet ljude mora zbližavati a ne dijeliti. Ako to moramo poručiti nekom drastičnom mjerom, ja sam definitivno za nju" kazao je Collina.

Prošlog je vikenda sjevernolondonski derbi između Tottenhama i Arsenala bio prepun uvredljivog navijanja s tribina. Posebice je neukusne povike morao trpjeti togoanski napadač Tottenhama Emmanuel Adebayor.

Suci u Collininoj Italiji imaju naputak da prekinu utakmicu odmah čim čuju bilo kakvu rasističku reakciju s tribina, te da istu nastave samo ukoliko navijači prestanu vrijeđati na rasnoj osnovi. Zbog vrijeđanja Interova Kamerunca Samuela Eto'oa prošle sezone na tri je minute bilo prekinuto Interovo gostovanje kod Cagliarija.

Collina najavljuje ono što HNS već naveliko planira

Podsjećamo, izvršni odbor HNS-a, tijelo pod neposrednom kontrolom Zdravka Mamića, također je donio Akcijski plan za sprječavanje nereda na nogometnim utakmicama, koji obuhvaća organizaciji utakmica prve lige bez gostujuće tribine i bez gostujućih navijača. Ova mjera stupa na snagu u slučaju prvog sljedećeg incidenta i sukoba među navijačkim skupinama za koje postoje pouzdani dokaz

Obveza HNS-a je da prekine utakmicu zbog hukanja ili vrijeđanja po bilo kojoj osnovi. Procedura se zna: nakon prve takve situacije na poziv delegata četvrti sudac stupa u vezu s prvim i klub domaćin upozorava publiku. U slučaju ponavljanja ekipe se povlače s terena, a ako publika ni tada ne popusti, na licu mjesta sastaju se suci, delegati i policija te odlučuju o prekidu utakmice. Ista je stvar i s pirotehnikom. Nakon upozorenja i kratkog prekida, u slučaju da se bakljada nastavi, utakmica se može prekinuti.

Pročitajte više