dinamo u ligi prvaka

Dinamo jedan rezultat u utorak na Maksimiru vodi jako blizu proljeća u Europi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

PORAZ Dinama u Salzburgu (1:0) te pobjeda Chelseaja na domaćem terenu nad Milanom (3:0) u trećem kolu skupine E Lige prvaka do kraja su zakomplicirali situaciju na polovini natjecanja u grupi. Od vodećeg Salzburga do posljednjeg, četvrtog Dinama samo su dva boda razlike. Netočnima su se, dakle, pokazale prognoze da će u ovoj grupi Chelsea i Milan rutinski osigurati prolaz, a prvaci Hrvatske i Austrije igrati za treće mjesto i nastavak europskog puta u Europa ligi.

Nakon pola utakmica u skupini jedino što se zna u ovoj grupi jest da se ništa ne zna. Točnije, pokazalo se da u njoj svatko može dobiti svakoga. Zapravo, ne baš svakoga. Salzburg je, naime, od četiri kluba u grupi jedini bez poraza. Tu u priču ulazi Dinamo; ako na "uzvratu" protiv tog kluba u utorak na Maksimiru nanese prvi poraz austrijskom prvaku, i to s dva gola razlike, napravio bi višestruko sjajan posao.

Kao prvo, naravno, u ovako izjednačenoj grupi svaki bod puno znači, a posebno tri. Tako da bi i minimalna pobjeda podigla Dinamo sa zadnjeg mjesta, i to najmanje na drugo, ono koje na kraju znači prolazak skupine.

Ako bi, pak, Dinamo na Maksimiru uspio pobijediti Salzburg s dva razlike, zajamčeno bi na kraju u slučaju jednakog broja bodova bio ispred njega. Ponavljamo, u skupini u kojoj za sada o poretku odlučuje jedan gol, a kamoli bod, to je jako bitno.

Tomislav Globan, profesor ekonomike sporta na Ekonomskog fakultetu u Zagrebu te stručnjak za sportske simulacije i ranking, ističe nešto zanimljivo: Dinamu je bolje da nakon poraza kod Salzburga istog suparnika pobijedi na svom terenu nego da je u obje utakmice ostao neporažen protiv njega tako da je uzeo po bod. Navodi da bi s ukupno tri boda protiv Salzburga bio u boljem položaju u odnosu na Milan i Chelsea nego s dva iksa u utakmicama protiv Salzburga. 

Pročitajte više