Dinamo mora svim srcem navijati protiv jednog kluba u polufinalu Lige prvaka

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

POZNATI su polufinalni parovi Lige prvaka. S jedne strane ždrijeba će se za plasman u finale boriti Bayern i Real Madrid, dok su s druge strane Borussia Dortmund i PSG. Ishod natjecanja bi mogao biti vrlo važan i za Dinamo ako osvoji naslov prvaka Hrvatske.

Podsjetimo, od iduće sezone igra se novi format nikad bogatije Lige prvaka. U njoj neće biti klasičnih skupina, već će svih 36 momčadi (u odnosu na dosadašnje 32) biti jedna velika skupina. Svakoj momčadi bit će garantirano osam utakmica. Dinamu se mora poklopiti nekoliko uvjeta, a glavni su, osim osvajanja SuperSport HNL-a, da Kopenhagen, Šahtar i Slavia ne budu prvaci svojih liga. No, to nije sve.

Dinamo mora navijati protiv Borussije Dortmund

Naime, Dinamo će do kraja natjecanja u Ligi prvaka svim srcem navijati protiv Borussije Dortmund. Ako aktualni viceprvak postane prvak Europe, a istovremeno ne bude u top četiri u Bundesligi, to će biti jako loše po Plave.

Borussia tada ne bi izborila Ligu prvaka preko prvenstva, nego kao branitelj naslova, što znači da bi "ukrala" to jedno mjesto i direktan plasman najjačem klubu iz kvalifikacija. No, zasad ne postoji velika mogućnost ovakvog scenarija.

Borussia je prema kladionicama najveći autsajder završnice Lige prvaka, a osim toga i dalje ima veliku šansu završiti u top četiri ekipe u Bundesligi. Trenutno drži petu poziciju i pet kola prije kraja je poravnata s RB Leipzigom.

Kakva je situacija s direktnim plasmanom?

Dinamo ima nekoliko rivala koji su ispred njega na aktualnoj ljestvici koeficijenata. To su ukrajinski Šahtar, švicarski Basel, praška Slavia i danski Kopenhagen. Dinamo mora navijati da nijedan od njih ne osvoji svoje prvenstvo, čime se ne bi ni kvalificirali za Ligu prvaka.

Dobra je vijest za Plave da je Basel već otpao. Deveti je na tablici i za Young Boysima zaostaje 23 boda. U dobroj situaciji nije ni Kopenhagen. U drugom dijelu prvenstva, koje je kod Danaca podijeljeno, trenutno za Brondbyjem zaostaje šest bodova sedam kola prije kraja.

U češkom prvenstvu Slavia zaostaje dva boda za Spartom. No, tamo će se liga također za dva kola podijeliti na Ligu za prvaka i Ligu za ostanak nakon čega će se u svakoj odigrati po još pet kola tako da Dinamov rival ima dovoljno šansi za uzeti naslov.

Najteža situacija za prvaka Hrvatske je u ukrajinskoj ligi. Tamo je osam kola prije kraja Šahtar vodeći na tablici s bodom prednosti nad kijevskim Dinamom i utakmicom manje. Zagrebački Dinamo će do kraja sezone svim srcem navijati za svojeg imenjaka, a posebno u derbiju u kojem je Šahtar domaćin 11. svibnja.

Pročitajte više