Dva lica dominacije: Jedan Hrvat gazi, drugi se muči

Foto: Getty Images / Guliver Image

JEDNOJ dominaciji ne nazire se kraj u klupskim okvirima, a druga bi mogla završiti ove sezone. U prvoj su glavni junaci Juventus i Mario Mandžukić, a u drugoj Niko Kovač i Bayern München tragičari. Dva velikana godinama vladaju Italijom i Njemačkom. Međutim, dok Stara dama drži sve konce u svojim rukama i ove sezone u Serie A, Bavarci posustaju u Bundesligi. 

Juventus je ostvario 11 pobjeda u 12 kola Serie A (uz remi) te već sada ima šest bodova više od Napolija, devet od Intera, 12 od Lazija, 13 od Milana, 15 od Rome... Zvjezdana momčad Massimiliana Allegrija već rekordnih sedam godina osvaja naslov prvaka, a četiri posljednje sezone osvajala je duplu krunu. Međutim, ove želi ponoviti podvig Intera iz 2010. i stići do povijesne trostruke krune (Liga prvaka, Serie A i kup).

Nitko kao Stara dama

"Igramo dobro, imamo jako dobre igrače i jako sam zadovoljan kako sve funkcionira. Međutim, ima još puno do kraja sezone. U Italiji želimo zadržati prvo mjesto, a u Ligi prvaka prava priča kreće na proljeće. Tada će sve biti jasnije. Godinama smo već spremni osvojiti Ligu prvaka, ali ne želimo da se zbog toga odreknemo prvenstva ili kupa, naprotiv. Cilj nam je osvojiti sve", rekao je Allegri nakon pobjede (2:0) nad Milanom, što je bila 15. pobjeda Juvea nad Rossonerima u njihovih posljednjih 17 dvoboja.

Također, 16 mečeva u nizu Juventus ne zna za poraz u Serie A (14 pobjeda i dva remija), dok 19 utakmica zaredom nije izgubio u prvenstvu kao gost (16 pobjeda i tri remija). Dolaskom Cristiana Ronalda porasla je moć kluba iz Torina, na travnjaku i na marketinškom planu, pa su Mario Mandžukić (pet golova i dvije asistencije u 12 mečeva) i društvo trenutačno možda i najveći favorit za trofej Lige prvaka koji sanjaju navijači od 1996.

Juve je puno toga naučio nakon Calciopolija 2006. i izbacivanja u drugu ligu. Pogodio je s besplatnim pojačanjima (Pirlo, Pogba, Tevez...), izgradio novi stadion i napredovao pa je ovog ljeta doveo Ronalda za 100 milijuna eura. 

S druge strane drukčija priča u Münchenu. Bayern je osvajao Bundesligu šest uzastopnih sezona, uz tri osvojena kupa. No kako to biva u Njemačkoj, nakon godina i godina dominacije u jednom trenutku Bavarci padaju, što uvijek netko iskoristi, poput lani Werdera, Wolfsburga, Borussije Dortmund... A upravo je Dortmund i ove sezone nanjušio slabost rivala s Allianz Arene kojeg je nedavno na Westfalenu preokretom srušio (3:2) i pobjegao mu na sedam bodova poslije 11 odigranih kola, a Bayern drži tek peto mjesto na ljestvici. 

Unatoč tome što Borussija, pa i ona druga (Mönchengladbach), igra jako dobro, Bayern ima i drugih problema. Niko Kovač nije po dolasku dobio adekvatna pojačanja, a u momčadi su još istrošeni veterani koji su nogometni vrhunac doživjeli još 2013. (povijesna trostruka kruna Bavaraca) i 2014. (Njemačka postala svjetski prvak u Brazilu). Među tim zvjezdicama su Ribery, Robben, Neuer, Muller, Hummels... Nezadovoljne zvjezdice koje su prvo minirale jednog Carla Ancelottija, a sada to pokušavaju napraviti i Kovaču.

Hoće li Kovač dočekati najavljeni remont? 

Loša klupska politika uvjetovala je i loše rezultate. Bayern je potpuno zapostavio svoje mlađe kategorije i nije želio na pojačanja trošiti novac. Međutim, čini se da su u Münchenu konačno shvatili što se događa, iako čini se prekasno.

"Sada ne možemo ništa učiniti, baš kao ni u siječnju. No na ljeto obećavam da ćemo se aktivirati na tržištu i promijeniti lice Bayerna. Do tada se moramo podići i pokazati veličinu. Ne mislim da je Bundesliga izgubljena jer ima još puno utakmica, a u Ligi prvaka ćemo se truditi da doguramo što je dalje moguće", poručio je Uli Hoeness i time najavio da slijedi velika čistka na kraju sezone, a pitanje je hoće li je Kovač dočekati na klupi.

Nakon sjajnog starta sezone i svih sedam pobjeda, uslijedila je serija od četiri meča bez pobjede, nakon čega je Kovač uspio malo podići ekipu, ali je nokaut stigao u Dortmundu, unatoč tome što je dva puta vodio u derbiju (ovog dijela) sezone. Također, proteklih sezona Bayern je lagano rješavao utakmice pred svojim navijačima, a ove je to možda najveći problem. Hrvatski trener samo je jednom pobijedio u posljednjih pet utakmica na Allianz Areni, uz tri remija i težak poraz od Mönchengladbacha (0:3).

Pročitajte više