Ekstra mjesto Engleskoj, Norveškoj i Švedskoj: U Europa ligi možda ćemo gledati i drugoligaša

NA UEFINOJ Fair play ljestvici Norveška, Švedska i Engleska zauzimaju prva tri mjesta, a samim time dobili su jedno mjesto više u natjecanju Europske lige.

Ljestvica ubraja nastupe klubova i reprezentacija u Uefinim natjecanjima u razdoblju od 1. svibnja 2010. do 30. travnja 2011. godine. Ne zbrajaju se samo žuti i crveni kartoni, već se pazi na poštivanje protivnika, poštivanje sudaca, ponašanje navijača momčadi te ponašanje službenika klubova odnosno reprezentacija.

Na ljestvici se nalaze imena država čiji su klubovi, zajedno s reprezentacijom sakupili minimalno 34 utakmice u već navedenom razdoblju. Momčad kojoj bude dodijeljeno dodatno mjesto počinje natjecanje u prvom kolu kvalifikacija.

Norveška, Švedska i Engleska prijavit će svoje momčadi prema vlastitoj fair-play ljestvici, a to ubraja momčadi koje još nisu osigurale nastup u Europi iduće sezone. Ukoliko je prva momčad na toj ljestvici osigurala nastup u Europi, tada momčad iza nje uzima to mjesto.

Moguće je i da momčad koja je ispala u niži rang natjecanja nastupi u Europskoj ligi, ako se nalazi na ljestvici fair-playa svoje države među prvima.

To bi mogao biti slučaj u Engleskoj, jer je trenutno Tottenham taj koji vodi na ljestvici. Ukoliko u posljednje kolu Spursi osiguraju peto mjesto i Europsku ligu, tada će to mjesto dobiti Fulham ili Blackpool. Blackpool se nalazi u zoni ispadanja i samo ih pobjeda u posljednjem kolu kod Manchester Uniteda sigurno ostavlja u društvu najboljih. Ako momčad Iana Hollowaya izgubi, a pretekne Fulham na ljestvici fair-playa imat ćemo drugoligaša u natjecanju Europske lige.

Samo klubovi koji imaju Uefinu licencu imat će pravo nastupa u Europskoj ligi.

Spomenimo za kraj da se Hrvatska na Uefinoj ljestvici fair-playa nalazi na 41. mjestu.

Pročitajte više