FANTASTIČNI VIDEO Guardiola u nekoliko rečenica objasnio zašto su njegovi igrači uvijek na pravom mjestu

Foto: Screenshot

SVI VODEĆI svjetski analitičari cijelu sezonu analiziraju Guardiolin Manchester City i razbijaju glavu razmišljajući kako je Španjolac od svoje momčadi stvorio tako savršen stroj.

Napisane su stotine i stotine kartica kojima se pokušavalo objasniti Cityjevu igru, no sam Pep Guardiola napokon je otkrio kako njegova momčad igra. Gostovao je u emisiji Sky Sportsa s Garyjem Nevilleom kojeg je strašno zanimalo kako je moguće da su svi njegovi igrači gotovo uvijek na pravom mjestu.

U sjajnom videu Neville je izdvojio jednu situaciju iz Cityjeve igre u kojoj se najbolje vidio model njihove taktike i onda je pokušao secirati s Guardiolom. Pitao ga je koje metode je koristio na treninzima i kako je Kylea Walkera, koji je bek baš kao što je bio i Neville, naučio da ulazi u sredinu. Iako je ponudio neka jednostavna rješenja, Guardiola je iznio i pravu istinu.

"Mi smo ove sezone bili prvaci zbog kvalitete igrača. Ljudi govore 'oni su prvaci jer su jako puno potrošili'. I to je potpuno točno. Jako puno smo uložili, ali više nećemo", počeo je Guardiola.

Glavna odlika njegove igre i u Barceloni, i u Bayernu, i u Cityju su kratki pasevi, famozna "tiki-taka". Osim toga, Guardiola je svoja krila uvijek slao visoko prema naprijed, a bekove je gurao više u sredinu.

"To je zapravo vrlo jednostavno. Ako želite igrati ovako kako mi igramo, a bekove stalno držite na bočnim pozicijama, nema šanse da kontrolirate kontranapade. Nikakve šanse. Ako igrate ovako kao mi, zgusnuto u sredini, onda se odmah možete puno lakše obrambeno organizirati i postaviti. Zato igramo toliko kratkih paseva. Kad se dodaješ na nekoliko metara, manja je šansa da ćeš izgubiti loptu i veća da ćeš je brže vratiti u tranziciji. Ako stalno igraš lopte na nekoliko desetaka metara udaljenosti, šansa za grešku je puno veća", objasnio je Pep.

Pročitajte više