Fifa: Oceanija dobila, Europljani i Južnoamerikanci izgubili

ZAHTJEVI Oceanije da se najboljoj momčadi iz tamošnjih kvalifikacija omogući direktan nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2006., uslišani su.

Izvršni odbor Fife na današnjem zasjedanju u Madridu odlučivao je o tome koliko će predstavnika svaki kontinet dati za SP 2006. godine. Najgore su prošli Europa i Južna Amerika. Oboje su izgubili po jedno mjesto. Dosad je najbolja drugoplasirana momčad iz europskih kvalifikacija razigravala s predstavnikom Azije za odlazak na SP, što više neće biti slučaj. Također, petoplasirani iz južnoameričkih kvalifikacija je u međusobnom dvoboju s predstavnikom Oceanije odlučivao u putniku na najveći sportski događaj u svijetu. Tako je za SP 2002. Irska izbacila Iran, a Urugvaj Australce.

U Njemačkoj će Europa imati 13 predstavnika plus reprezentaciju domaćina. Južna Amerika će dati četiri, Afrika pet, Azija četiri, Središnja i Sjeverna Amerika tri, a Oceanija jednu reprezentaciju. Petoplasirani iz Azije i četvrtoplasirani iz Središnje i Sjeverne Amerike će razigravati za preostalo mejsto na SP-u.

Također, svjetski prvaci više neće automatski osigurati nastup, što znači da će i Brazilci morati u kvalifikacije za SP 2006.

Pročitajte više