HNL

Hajduk danas igra utakmicu sezone. Ako izgubi, propada mu san o Europi

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

IAKO završava jednu od najlošijih sezona u svojoj bogatoj povijesti, Hajduk je ove sezone već dvaput pobijedio Rijeku, što mu nije uspjelo već devet godina, a u tom je razdoblju prethodno u Jadranskom derbiju slavio samo dvaput iz 31 pokušaja.

Večeras na Poljudu od 20 sati Splićani trebaju treću ovosezonsku pobjedu nad jadranskim rivalom jer u slučaju remija šanse za plasman u Europu past će im na minimalne, a u slučaju poraza potpuno i nestati.

Rijeka je u puno boljoj formi

Rijeka pet kola prije kraja ima osam bodova više i utakmicu više, pa bi i s bodom napravila ogroman korak u borbi da osigura barem četvrtu poziciju i vjerojatni plasman u Europu.

Forma je apsolutno na strani gostiju. Posljednji poraz doživjeli su 7. ožujka na gostovanju kod Dinama, a od tada su nanizali šest pobjeda i remi u sedam utakmica. Hajduk je u šest susreta u travnju slavio samo dvaput, i to protiv klubova sa samog dna HNL-a - Lokomotive i Istre - uz dva remija sa Slaven Belupom i dva poraza.

Hajduku fale dva stopera i dva napadača. To je prilika za mladog Ljubičića

Momčad Gorana Tomića nema problema s ozljedama i na Poljudu će joj nedostajati samo Luka Capan, koji je suspendiran zbog tri žuta kartona. Paolo Tramezzani je do kraja sezone bez stopera Dimitrova i Mujakića, a danas neće biti ni napadača Umuta i Diamantakosa. To znači da će se Hajduk vjerojatno postaviti s četvoricom u obrani, a poziciju isturenog napadača trebao bi prvi put od početka utakmice zauzeti sve bolji 19-godišnjak Marin Ljubičić, najbolji strijelac juniorskog prvenstva, koji je na seniorskom debiju u ožujku zabio jedini gol u pobjedi protiv Šibenika.

Iako je Rijeka kroz proteklu dekadu bila puno uspješnija od Hajduka, njen trener Tomić s drugim ga je klubovima pobijedio samo dvaput u 13 prvenstvenih pokušaja, ali jedna od te dvije stigla je prošle sezone kad je s Lokomotivom preokrenuo dva gola zaostatka i pobijedio 3:2.

Iako i nema rezultatski imperativ u Jadranskom derbiju kao Splićani, pobjeda protiv godinama uspavanog diva bila bi pečat na odličan početak karijere na klupi kluba s Rujevice.

Ako ne pobijedi, Rijeka će se i dalje brinuti zbog Istre

No pobjeda bi Rijeku ostavila u utrci za treće mjesto, u kojoj Gorica ima bod viška, a koje sigurno vodi u kvalifikacije za novoosnovanu Konferencijsku ligu. Plasman četvrte momčadi HNL-a u to natjecanje ovisi o ishodu finala Kupa, u kojem Dinamo igra protiv Istre, a Puljani bi je eventualnom senzacijom istisnuli iz Europe.

Derbi na Poljudu sudit će Marko Matoc iz Zaprešića s pomoćnicima Vedranom Đurakom iz Stupnog i Dejanom Vukovićem iz Zagreba. Četvrti sudac je Tomislav Bionda iz Zaprešića, a za VAR je zadužen Dario Bel iz Osijeka.

Utakmica počinje u 20 sati, a prijenos možete pratiti na Arena Sport 3.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više