Hajduk još nije spreman za naslov prvaka

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

U VELIKOM derbiju hrvatskog nogometa pred više od 30 tisuća gledatelja na Poljudu Dinamo je golovima dvostrukog strijelca Marija Gavranovića slavio rezultatom 2:1. Modri su tako ponovno pobjegli Hajduku na osam bodova razlike, čime su gotovo sigurno vratili naslov prvaka u Zagreb.

Bio je to derbi kakav smo u finišu prvenstva čekali gotovo cijelo desetljeće, bez teških sudačkih previda, prepun naboja i u sjajnom navijačkom dekoru, a usprkos velikom ulogu, za razliku od mnogih sličnih, ponudio je pregršt prilika na jednoj i drugoj strani.

Hajduk je bio bolja momčad, ali svaka čast Dinamu

Iako je Hajduk sveukupno bio bolja momčad, s više stopostotnih šansi, treba čestitati momčadi Nikole Jurčevića na odličnoj prezentaciji, s obzirom na to da su Poljud stigli uz velike upitnike i sa svega četiri prvenstvene pobjede u posljednja dva mjeseca.

Suprotno očekivanjima Dinamo se od prve minute postavio muški te napao hajdukovce visokim pritiskom. Potpuno su neutralizirali tradicionalni energetski zanos koji se početkom svakog dvoboja s tribina slije u glave prvotimaca Hajduka. 

Soudani, Gavranović i Livaković srušili Hajduk: Dominik potvrdio status reprezentativce trice

Modri tijekom poljudskih 90 minuta praktički nisu imali lošu kariku, a dvojac koji je prednjačio činili su El Arabi Soudani i Dominik Livaković. Alžirac iz derbija u derbi potvrđuje kako je nesumnjivo najkompletniji strani nogometaš koji je ikad igrao u HNL-u.

Što se mladog vratara Dinama, on je nedvojbeno najzaslužniji što se Dinamo vraća u Zagreb s tri boda. Livaković je skinuo četiri sjajne prilike hajdukovcima i potvrdio status trećeg vratara hrvatske reprezentacije za Svjetskog prvenstvo u Rusiji.

Kopić pogriješio s ofenzivnim sustavom: Bašić i Said nisu trebali početi

U igri Hajduka bilo je puno sitnih pogrešaka koje su na koncu i rezultirale tragičnim porazom. Dojam je kako je Kopić pogriješio sa sustavom s tri napadača u gustoj središnjici terena. U trenucima kad se Dinamo povukao, Bijeli su bili puno opasniji, ali u velikom dijelu utakmice izgubili su premoć u veznom redu.

Bez Ohandze i Ercega, guranje u vatru nespremnog Futacsa nije imalo alternativu, međutim Said, a pogotovo Bašić, kojem velike utakmice u pravilu odsijeku noge, nisu trebali biti u prvih 11. Ganac s talijanskom putovnicom skrivio je drugi gol te imao nekoliko izrazito loših prosudbi, dok je Toma bio debelo najlošiji igrač na terenu.

Hajduk sve bliže Dinamu: U finalu Kupa šanse su podjednake

Međutim, nema smisla upirati prstom u nekog pojedinca jer bi se time obezvrijedio i kolektiv koji je vrlo dobro parirao imenima te i dalje daleko najboljoj momčadi HNL-a. Hajduk je dominirao gotovo sat vremena dvoboja i, da je bilo malo sreće, susret se mogao završiti dijametralno suprotno.

Jasno je kako su Bijeli ove sezone napravili korak naprijed u odnosu na prošlu, međutim očigledno je kako i dalje nisu spremni za naslov prvaka. No to ni u kom slučaju ne znači da se u finalu Kupa za mjesec dana, koji se sad nameće kao sveti cilj, ne mogu junački pohrvati za prvi trofej nakon dugih pet godina.

 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više